Orang Kurus ni Takde Kolesterol Ke?

Assalammualaikum

Kolesterol ni selalu dikaitkan dengan orang gemuk. Tapi sebenarnya, kolesterol ni tak mengira saiz badan ye. Kurus ke gemuk ke, kolesterol ni tetap boleh tinggi ye. So, korang yang kurus tu, jangan suka sangat. Kurus tak bermaksud sihat!

Orang yang susah naik berat badan sering kali terlepas pkorangng dalam mengetahui berapa banyak lemak dan kolesterol yang ada dalam badan mereka. Perkara ini mungkin menyebabkan mereka yang kurus teruskan pemakanan mengikut ‘selera tekak’ sahaja, kerana yakin dengan saiz badan yang kurus. Semakin tinggi tahap kolesterol korang, semakin tinggi risiko korang menghidap aterosklerosis, strok, serangan jantung dan tekanan darah tinggi walaupun korang kurus!Jadi, ingat ya, walaupun berat badan korang normal, korang mungkin tidak sihat seperti yang difikirkan.

Kolesterol adalah sejenis lipid. Ia adalah bahan seperti lemak yang dihasilkan oleh hati korang secara semula jadi dan sangat penting untuk pembentukan membran sel, hormon tertentu, dan vitamin D. Selain itu, kolesterol tidak larut dalam air, jadi ia tidak dapat melalui darah korang sendiri. Untuk bantu ‘membawa’ kolesterol, hati akan menghasilkan lipoprotein.

Lipoprotein adalah zarah yang terhasil daripada lemak dan protein. Ia membawa kolesterol dan trigliserida (jenis lipid lain) melalui saluran darah korang. 2 bentuk utama lipoprotein adalah lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) dan lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL). Sekiranya darah korang mengandungi terlalu banyak kolesterol LDL (kolesterol yang dibawa oleh lipoprotein berkepadatan rendah), ia dikenali sebagai kolesterol tinggi.

Apabila tidak dirawat, kolesterol yang tinggi boleh menyebabkan banyak komplikasi kesihatan, termasuk serangan jantung atau strok. Di samping itu, kolesterol tinggi biasanya tidak menimbulkan gejala. Itulah sebabnya penting untuk memeriksa kadar kolesterol korang secara berkala.Kolesterol dibawa melalui darah korang, dan akan melekat pada protein. Gabungan protein dan kolesterol ini disebut sebagai lipoprotein.

Terdapat pelbagai jenis kolesterol, berdasarkan apa yang dibawa oleh lipoprotein, iaitu:

Lipoprotein berketumpatan rendah (LDL). LDL, atau kolesterol ‘buruk’, membawa zarah kolesterol ke seluruh badan korang. Kolesterol LDL berkumpul pada dinding arteri, menjadikannya keras dan sempit.

Lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL). HDL, atau kolesterol baik, mengambil kolesterol berlebihan dan membawanya kembali ke hati korang. Profil lipid juga biasanya mengukur trigliserida, sejenis lemak dalam darah. Tahap trigliserida yang tinggi juga dapat meningkatkan risiko penyakit jantung.

Faktor-faktor yang boleh korang kawal seperti tidak aktif, obesiti dan pengambilan diet tidak sihat akan menyumbang kepada peningkatan kolesterol dan kolesterol HDL rendah. Faktor-faktor di luar kawalan mungkin juga berperanan, seperti susunan genetik boleh menghalang sel untuk membuang kolesterol LDL daripada darah dengan berkesan atau menyebabkan hati menghasilkan kolesterol terlalu banyak. Perkembangan aterosklerosis adalah penyakit kronik vaskular yang progresif di mana plak akan berkumpul di dinding arteri. 

Kolesterol tinggi boleh menyebabkan pengumpulan kolesterol berbahaya di dinding arteri korang. Kemudian ia akan mengurangkan aliran darah melalui arteri korang, yang boleh menyebabkan komplikasi, seperti:

Sakit dada: Sekiranya arteri yang membekalkan jantung dengan darah (arteri koronari) terjejas, korang mungkin mengalami masalah sakit dada dan gejala penyakit arteri koronari yang lain
Serangan jantung: Sekiranya plak pecah, gumpalan darah akan terbentuk di plak lalu menyekat aliran darah atau menyumbatkan arteri. Sekiranya aliran darah ke bahagian jantung korang berhenti, serangan jantung mampu berlaku. Sama seperti serangan jantung, strok juga berlaku apabila gumpalan darah menyekat aliran darah ke bahagian otak korang.

Korang mungkin berisiko mendapat kolesterol tinggi jika:

 • Mempunyai berat badan berlebihan, tetapi individu yang kurus juga tidak terkecuali
 • Makan makanan yang tidak sihat
 • Tidak bersenam dengan kerap
 • Menghisap tembakau
 • Mempunyai sejarah keluarga yang menghidap kolesterol tinggi
 • Menghidap diabetes, penyakit buah pinggang, atau hipotiroidisme
 • Tambahan itu, individu daripada semua peringkat umur, jantina, dan etnik boleh mempunyai masalah kolesterol tinggi.

Perubahan gaya hidup sihat akan dapat menurunkan kolesterol korang dan bantu mencegah daripada mempunyai kolesterol tinggi. Untuk bantu mencegah kolesterol tinggi, korang boleh:

 • Makan makanan rendah garam yang menekankan pengambilan buah-buahan, sayur-sayuran dan biji-bijian
 • Hadkan jumlah lemak haiwan dan ambil lemak baik secara bersederhana
 • Menurunkan berat badan tambahan dan mengekalkan berat badan yang sihat
 • Berhenti merokok
 • Bersenam hampir setiap hari dalam seminggu sekurang-kurangnya 30 minit
 • Minum alkohol secara sederhana
 • Menguruskan tekanan dan stres

Kolesterol terkandung dalam produk makanan bersumberkan haiwan, seperti daging, telur, dan tenusu. Untuk membantu merawat kolesterol yang tinggi, doktor mungkin akan menyuruh korang untuk mengehadkan pengambilan makanan berkolesterol tinggi. Contohnya :

 • Daging merah berlemak
 • Hati dan organ-organ dalaman haiwan
 • Telur, terutamanya telur kuning
 • Produk tenusu yang tinggi lemak, seperti keju, susu, aiskrim, dan mentega

So, jagalah pemakanan korang. Tak salah kalau nak makan tapi beringatlah. Janganlah hari-hari makan makanan berkolesterol tinggi. Jalani hidup yang berkualiti agar dapat memberi manfaat kepada orang disekeliling kita.

till then

Post a Comment

0 Comments