Assalammualaikum
Pernah tak korang mengalami situasi pandangan mata korang sering berbintik-bintik hitam atau bayang-bayang kecil muncul terutamanya apabila melihat langit?

Ia mungkin sering terjadi apabila korang memandang sesuatu yang cerah, atau latar belakang berwarna yang kosong seperti langit mahupun dinding putih.

Bentuknya selalunya rawak sama ada berbintik, bergaris ataupun berbentuk sarang labah.

Tahukah korang, perkara ini dikenali sebagai floaters mata atau eye floaters.


Kebanyakan floaters mata berpunca daripada faktor usia ini boleh terjadi kerana bahan yang berjeli (vitreous) di dalam mata korang bertambah cair.

Ia sering bergerak-gerak di sekitar mata dan akan hilang jika korang cuba untuk melihatnya secara direct.

Serat mikroskopik di dalam vitreous cenderung untuk bergumpal lalu menimbulkan bayang-bayang kecil di retina. Ini dikenali sebagai floaters.

Floaters ini tidak akan menjadi masalah jika korang sudah biasa alaminya, tidak bertambah teruk dan tidak menghalang penglihatan korang.

Biasanya kejadian floaters mata ini tidak mengundang perkara yang serius kepada kesihatan mata namun sekiranya korang khuatir, dapatkan khidmat nasihat daripada pakar mata.

Secara umumnya, bahan berjeli di dalam mata korang akan bertambah cair mengikut peredaran usia.

Jom kenali kriteria floaters mata!

  • Bintik-bintik yang bergerak seiring pergerakan mata korang dan akan hilang jika korang cuba untuk fokus kepadanya
  • Bentuknya random
  • Floaters ini lebih jelas apabila korang melihat latar belakang yang cerah seperti dinding dan langit
  • Tompok kecil yang akan bergerak ke bawah bahagian mata secara sendirinya dan menghilang

Bahaya tak floaters mata ni terhadap kesihatan mata?

Sekiranya korang menghadapi simptom² seperti berikut, terus dapatkan nasihat doktor.

  • Floaters yang membuatkan mata kabur
  • Sakit mata
  • Kejadian floaters setelah korang mengalami kemalangan
  • Bayangan hitam pada penglihatan korang
  • Eye floaters makin bertambah
  • Perkara-perkara di atas boleh menjadi petanda bahawa korang mungkin mengalami kecederaan pada bahagian belakang mata yang boleh membawa kepada kecacatan mata yang kekal.

Selain itu, ia boleh menjadi petanda serius bahawa berlakunya kekoyakan pada retina mata.

Seiring dengan pertambahan umur, vitreous akan mengendur dan perkara ini secara langsung akan menarik retina. Jika ia ditarik dengan kekuatan yang mencukupi, retina akan koyak.

Sekiranya hal ini tidak dirawat dengan kadar segera, cecair akan berkumpul di belakang retina dan menyebabkan kehilangan penglihatan yang kekal.

Jika korang mengalami simptom-simptom ini, segera dapatkan rawatan daripada pakar mata sebelum keadaan bertambah melarat.

Sekiranya eye floaters korang tidak mempunyai simptom-simpton yang berbahaya seperti di atas, usah khuatir kerana ia merupakan perkara normal yang menjadi sebahagian daripada hidup kita.

Cara untuk mengurangkan floaters!

Korang harus faham bahawa floaters mata ini sebahagian daripada mata kita. Ianya sangat normal dan terjadi kepada semua individu mengikut pertambahan umur.

Apabila floaters ini berlaku, ia akan menghilang dengan sendiri kelak. Otak korang akan sama ada menapis floaters tersebut atau tarikan graviti secara semula jadi akan menurunkannya ke bahagian bawah mata.

Kalau korang terganggu dengan kehadiran eye floaters ini, korang mungkin boleh mencuba tips-tips ini bagi mengurangkannya:

  • Pakai cermin mata hitam ketika berada di luar rumah atau semasa korang terdedah pada matahari. Ia berfungsi untuk menapis dan mengurangkan kejadian eye floaters
  • Pasang filter pada skrin laptop atau phone jika korang banyak menggunakannya
  • Kurangkan kekuatan cahaya pada peranti elektronik korang 

Secara keseluruhan, eye floaters ini normal dan tidak perlu dirisaukan kecuali berlaku simptom-simptom di atas atau perubahan pada jumlah floaters secara drastik.

Jaga kesihatan mata korang sebaik mungkin dan ingat bahawa kebanyakan floaters tidak berisiko.

Bagi memastikan kesihatan mata korang kekal pada tahap yang baik, korang boleh melakukan pemeriksaan mata secara berskala.

Pakar mencadangkan sekiranya korang tidak mempunyai sebarang masalah mata, pemeriksaan kesihatan mata boleh dilakukan setiap 10 tahun.

Bagi orang yang lebih berumur, pemeriksaan harus dilakukan dengan lebih kerap setiap tahun terutamanya bagi mereka yang berumur 60 tahun ke atas.

till then
Assalammualaikum

Setiap ibu bapa pasti mahukan anak yang sihat dan cerdas. Untuk mencapai matlamat ini, penjagaan rapi diberikan dari sudut kesihatan dan pemakanan mereka.

Di sebalik tubuh badan yang sihat, aspek pembelajaran juga menjadi salah satu fokus utama ibu bapa dalam membesarkan anak-anak.




Sebut sahaja tentang masalah pembelajaran dan perkembangan kognitif anak-anak, tentu sekali penyakit seperti autisme akan bermain di fikiran.

Salah satu simptom utama atau tanda autisme adalah tingkah laku berulang-ulang. Namun, adakah simptom ini khususnya untuk autisme sahaja?

Apa itu Autisme?

Autisme, atau lebih tepat lagi gangguan spektrum autisme (ASD), adalah sejenis penyakit neuro-perkembangan yang mempengaruhi aspek pembelajaran, interaksi sosial (lisan dan bukan lisan) dan tingkah laku seseorang.

Terma ‘spektrum’ bermakna terdapat pelbagai tahap keterukan dan juga jenis diagnosis autisme yang berbeza.

Gejala atau perubahan yang menunjuk ke arah ASD sudah boleh mula dilihat seawal usia 2 hingga 3 tahun.

Menggunakan MHCAT (Mental Health Computerized Adaptive Testing), satu kajian dalam kalangan kanak-kanak berusia 18 hingga 36 bulan di klinik kesihatan Ibu & Anak-Anak Kementerian Kesihatan Malaysia mendapati insiden ASD di Malaysia berada sekitar 1.6 dalam 1000 kanak-kanak.

Kajian juga mendapati kebarangkalian ASD adalah sebanyak 4 hingga 5 kali ganda lebih tinggi dalam kalangan lelaki berbanding perempuan.

Punca sebenar ASD masih tidak dapat dipastikan.

Namun yang demikian, terdapat beberapa faktor risiko yang dapat meningkatkan kemungkinan untuk ASD berlaku.

Antaranya adalah usia ibu dan bapa yang meningkat, masalah lahir pramatang (< 33 minggu), sejarah autisme dalam keluarga, masalah perkembangan otak disebabkan faktor genetik, masalah kesihatan semasa mengandung atau masalah ketika proses bersalin. 

Gejala Autisme pada anak?

Antara gejala untuk ASD adalah:

  • Hubungan mata yang terhad atau tidak wujud ketika berinteraksi
  • Tidak boleh berkawan atau tidak bermain dengan orang lain
  • Kesukaran dalam memahami isyarat sosial atau bukan lisan
  • Tingkah laku berulang-ulang
  • Bermain dalam dunia sendiri dan tidak melihat perkara yang ditunjukkan kepada mereka
  • Perbualan satu pihak
  • Mengulang percakapan mengenai perkara yang sama
  • Tidak main olok-olok
  • Mengibas-gibaskan tangan
  • Suka memutar objek 
  • Tidak suka akan perubahan
  • Suka menyusun objek

Lakukan perkara berulang-ulang, adakah ia tanda autisme?

Satu lagi perbezaan penting adalah penghidap ASD gemar melakukan sesuatu, khususnya sesuatu yang mereka suka, berulang-ulang kali.

Namun, penghidap ADHD tidak gemar akan perkara rutin khususnya untuk jangka lama.

Untuk gejala tingkah laku berulang-ulang, mungkin ramai yang akan perasan bahawa ia mirip gejala penyakit Obsessive Compulsive Disorder (OCD). Ia adalah satu pemerhatian yang bagus.

Secara asasnya, seseorang yang menghidap ASD berupaya untuk mendapat tingkah laku obsesisif dan kompulsif yang berulang-ulang, persis gejala dalam penyakit OCD.

Namun yang demikian, keterukan simptom obsesif dan kompulsif ini adalah jauh lebih teruk dalam OCD berbanding ASD.

Jenis obsesif dan kompulsif dalam kalangan penghidap OCD juga adalah lebih rumit berbanding penghidap ASD.

Tambahan lagi, penghidap OCD tidak mempunyai gangguan bahasa dan komunikasi seperti yang dialami oleh penghidap ASD.

till then
Assalammualaikum 

Selulit ataupun stretch mark merupakan sesuatu yang biasa berlaku kepada lelaki dan juga perempuan.

Walaupun perkara ini tidak selalu diperkatakan di khalayak umum, sebenarnya ramai individu yang mempunyai stretch mark.

Stretch mark bukanlah sesuatu yang memalukan. Jika anda mempunyai tanda ini pada punggung, peha ataupun payudara anda, percayalah anda bukannya berseorangan.

Walaupun ramai yang anggap penyebab utama selulit ialah kesan sampingan daripada melahirkan anak, anda harus betulkan tanggapan tersebut.

Selulit juga boleh terjadi kepada anak dara yang baru lepas mengalami akil baligh.

Masalah ini bukan terhad kepada wanita, tetapi berlaku kepada lelaki juga. Oleh itu, jangan anggap kaum adam tidak ada masalah selulit ya!

Selain itu, penyebab lain selulit termasuklah penurunan atau peningkatan berat badan secara mendadak. Ahli bina badan juga berisiko untuk alami selulit.

Pada awalnya, selulit akan berwarna ungu kemerah merahan. Tetapi, lama-kelamaan ia akan bertukar menjadi warna putih ataupun menjadi pudar.



Macam² cara digunakan untuk menghilangkan selulit. Ada yang sanggup berhabis duit untuk membeli minyak pati yang dikatakan berkesan.

Namun, sejauh mana keberkesanan produk yang mengandungi essential oil ini?

Disebabkan stretch mark sukar untuk dihilangkan, ramai yang mula mencuba pelbagai jenis krim, minyak dan juga rawatan di klinik kulit dengan harapan dapat mengurangkan kesan selulit pada badan.

Tapi, adakah penggunaan essential oil ataupun minyak pati berkesan untuk menghilangkan selulit?

Jawapannya ialah – mungkin.

Boleh jika anda masih ingin menggunakan essential oil dan sapu pada bahagian kulit anda yang berselulit.  Namun, ia mungkin tidak akan memberikan apa-apa kesan terhadap badan anda.

Namun, anda boleh amalkan krim dan juga essential oil untuk melembapkan kulit anda. Selulit dapat dielakkan jika anda sering melembapkan kulit SEBELUM anda mengalami stretch mark.

Namun, kenyataan di atas juga mungkin bukan 100% benar bagi semua orang.

Penyebab utama selulit ialah masalah genetik. Oleh itu, jika ibu atau bapa anda mempunyai selulit, kemungkinan besar anda akan turut alami benda yang sama.

Sebagai alternatif, anda boleh cuba bersenam dan makan secara sihat. Walaupun kedua-dua cara ini juga tidak dapat menghilangkan selulit, ia dapat mengurangkan kesan parut pada badan anda.

Sebagai contoh, senaman boleh buatkan kulit anda lebih tegang dan otot terbentuk dengan lebih cantik. Ia akan buatkan selulit anda jadi kurang ketara dan sedikit pudar.

Jika anda masih mahukan rawatan untuk selulit, anda boleh berjumpa dengan doktor kulit berdekatan anda untuk dapatkan nasihat yang lebih lanjut.

till then
Assalammualaikum
Sebelum membeli produk kecantikan, kebiasaannya korang akan membaca dulu kandungan bahan dalam produk tersebut, kan ! Dengan itu, barulah kita tau samada produk itu sesuai untuk keperluan kulit wajah kita atau pun tidak. Salah satu kandungan yang paling banyak di cari terutamanya remaja adalah niacinamide atau niasin. Tapi, tahukah kita apa manfaat dan kesan sampingan kandungan ini pada wajah?




Apa itu niacinamide?
Niacinamide, juga disebut nicotinamide, adalah satu bentuk vitamin B3 yang merupakan nutrien penting.

Kekurangan B3 boleh menyebabkan gangguan pada kondisi kulit, ginjal, dan otak. Pengambilan niacinamide juga dapat membantu mencegah kekurangan B3.

Terdapat banyak lagi manfaat niacinamide yang lain, terutamanya terhadap kesihatan kulit secara umum.

Walaupun perkara ini memerlukan lebih banyak penyelidikan, namun manfaat niacinamide dikatakan membantu dalam merawat keadaan kulit tertentu, termasuk jerawat dan alergi.

Manfaat-manfaat niacinamide

Secara keseluruhannya, niacinamide dapat membantu membina protein kulit dan mengunci kelembapan bagi mengelak daripada berlakunya kerosakan kondisi kulit.

Antara kebaikan niacinamide termasuk:

  • Memelihara imuniti kulit. Niacinamide membantu membina keratin, sejenis protein yang menjadikan kulit anda tegang dan sihat
  • Mengurangkan kemerahan dan kegatalan. Niacinamide mengurangkan keradangan, yang dapat membantu meredakan kemerahan daripada reaksi alergi, jerawat, dan masalah keradangan kulit lain
  • Meminimumkan penampilan liang pori. Ia dapat membantu menyamarkan penampilan liang pori
  • Mengawal minyak. Niacinamide juga dapat membantu mengawal jumlah minyak yang dihasilkan oleh kelenjar sebum dan mencegah daripada pengeluaran yang berlebihan
  • Lindungi daripada kerosakan cahaya matahari. Niacinamide dapat membina semula sel-sel kulit yang sihat di samping melindungi daripada kerosakan yang disebabkan oleh sinar ultraviolet.
  • Merawat hiperpigmentasi. Beberapa kajian mendapati niacinamide dapat membantu dalam memudarkan bintik-bintik gelap. Manfaat ini dapat dilihat selepas 4 minggu, tetapi tidak melebihi 2 bulan.
  • Mengurangkan garis-garis halus dan kedutan. Penyelidikan juga mendapati bahawa ia sangat membantu dalam mengurangkan beberapa tanda kerosakan akibat sinar matahari yang disebabkan oleh penuaan. Ini merangkumi garis halus dan kedutan
  • Melindungi daripada radikal bebas. Niacinamide membantu membina sel kulit sambil melindungi dari tekanan persekitaran, seperti cahaya matahari, pencemaran, radikal bebas dan racun
  • Merawat jerawat. Niacinamide bermanfaat untuk jerawat yang teruk, terutamanya bentuk keradangan seperti papula dan pustula
Diet pemakanan yang seimbang adalah kaedah terbaik untuk mendapatkan nutrien mikro seperti vitamin B3.

Mengenai kesihatan penjagaan kulit secara umum, anda mungkin dapat memperoleh beberapa faedah niacinamide daripada makanan yang anda ambil.

Nutrien vitamin B3 boleh terdapat dalam makanan berikut:

  • Telur
  • Bijirin
  • Sayuran hijau
  • Kacang
  • Ikan
  • Susu
Walau bagaimanapun, tidak ada cara bagi menjamin bahawa nutrien dalam makanan anda memberikan impak positif terhadap kesihatan kulit secara keseluruhan.

Oleh itu, satu-satunya cara untuk memastikan bahawa niacinamide dapat mensasarkan masalah kulit anda adalah dengan menggunakannya secara topikal iaitu krim atau serum.

Risiko dan Kesan Sampingan

Niacinamide topikal secara umumnya dianggap lebih selamat untuk digunakan. Orang yang mempunyai alahan mungkin lebih cenderung untuk mengalami reaksi alergi.

Ini kerana niacinamide boleh menyebabkan tubuh anda melepaskan zat kimia dikenali sebagai histamin.

Anda boleh mengelakkan daripada mendapat alergi dengan melakukan patch test seperti berikut:

  • Sapukan sejumlah kecil produk pada lengan bawah anda
  • Tunggu selama 24 jam
  • Sekiranya anda mula mengalami kemerahan, gatal, atau bengkak, basuh kawasan tersebut dan hentikan penggunaannya
  • Sekiranya anda tidak mengalami kesan sampingan, itu bermaksud ia selamat digunakan di tempat lain
Kulit Lebih Halus, Anjal dan Terhidrat

Seperti produk penjagaan kulit baru, anda mungkin tidak akan dapat melihat hasil yang signifikan selama beberapa minggu pertama.

Anda mungkin akan dapat lihat banyak perubahan pada kulit selepas 8 minggu di mana kulit jadi lebih halus, anjal, dan terhidrat.

Sekiranya anda tidak melihat sebarang perubahan dalam masa beberapa bulan, mungkin sudah tiba masanya untuk mendapat khidmat nasihat daripada pakar dermatologi.

till then
Assalammualaikum

Bersempena dengan sambutan Hari Kebahagiaan Sedunia pada 20 Mac 2020 yang lepas, NESTLÉ LACTOGROW® ingin menggalakkan ibu bapa di seluruh negara untuk membesarkan si manja mereka dengan sihat dan ceria menerusi kempen ‘Grow Happy’.

Hari Kebahagiaan Sedunia adalah satu sambutan penting kerana pada hari berkenaan, Indeks Kebahagiaan Dunia turut dikeluarkan setiap tahun di mana ia memberikan gambaran keseluruhan tentang tahap kebahagiaan sedunia. Tahun lepas, Malaysia jatuh 1 dari kedudukan 35 kepada 80 dari segi tahap kebahagiaan. Oleh itu, NESTLÉ LACTOGROW® mengambil kesempatan ini untuk menanamkan pemikiran yang lebih positif di kalangan rakyat Malaysia dan menekankan kepentingan untuk membesar dengan ceria – sesuatu yang patut ditekankan dari zaman kanak-kanak lagi. 


Menerusi kempen ‘Grow Happy’, NESTLÉ LACTOGROW® ingin menyebarkan keceriaan dan kegembiraan sejak usia muda dan mendorong ibu bapa untuk membesarkan anak-anak mereka dengan ceria. Kempen ini bermula dengan pertandingan media sosial bagi menggalakan ibu bapa untuk menghantar foto dan berkongsi detik-detik ‘Grow Happy’ mereka bersama si manja ataupun kenangan dari zaman kanak-kanak mereka tersendiri. Ini merupakan inisiatif NESTLÉ LACTOGROW® bagi mengingatkan semua bahawadetik-detik manis sebegini mampu membawakan keceriaan tanpa mengira usia, masa dan persekitaran.

Gambar-gambar yang dihantar untuk pertandingan media sosial ini juga akan dikumpulkan oleh NESTLÉ LACTOGROW® bagi membentuk sebuah kolaj foto berbentuk senyuman. Kolaj ini akan dipamerkan pada Karnival Grow Happy yang akan datang, dalam usaha memecah rekod Malaysia Book of Records, untuk ‘Kolaj Potret Senyuman Paling Besar’.


Peraduan media sosial ‘Grow Happy’ akan diadakan di laman acara Facebook Nestlé Start Well 2gether ( https://www.facebook.com/events/530573900904412/ ) dan akan berlangsung dari 6 Mac hingga 24 April ini. Bagi berpeluang untuk memenangi hadiah wang tunai, peserta hanya perlu memuat naik detik ‘Grow Happy’ mereka bersama si manja mahupun dari zaman kanak-kanak mereka ke laman acara Facebook tersebut. 

Dalam ruangan kapsyen, mereka diminta untuk berkongsi definisi ‘Grow Happy’ mereka, bermula dengan “Detik-detik keceriaan saya ialah…” dan diikuti dengan tanda pagar #LactogrowMY dan #GrowHappy. Hanya penghantaran gambar dengan si manja berusia satu tahun ke atas saja yang layak untuk menyertai pertandingan.

Pemenang tempat pertama dan kedua masing-masing akan memenangi wang tunai bernilai RM2,888 danRM1,888, sementara lima pemenang sagu hati akan membawa pulang wang tunai RM500. Terdapat juga pemenang mingguan yang bakal menerima bekas minuman NESTLÉ LACTOGROW® yang eksklusif.

till then
Assalammualaikum

Siapa yang tak sukakan kejutan! Aku juga sukakan kejutan, tapi bukan jenis kejutan yang aneh² la.. Terbayang pulak dengan snek kegemaran ramai iaitu Pringles yang bukan sahaja sedap di nikmati secara seorang diri, tetapi juga lebih enak jika dapat dinikmati bersama keluarga dan rakan-rakan. Rasanya yang agak masam, pedas malah setiap kepingan kerepek Pringles yang rangup dan tidak berminyak di jari mahupun mulut.



Pada masa kini, terdapat lapan perisa termasuk perisa kegemaran klasik seperti Asli dan Krim Masam & Bawang, Keju Cheesy, Hot & Spicy dan banyak lagi. 

Dan buat pertama kalinya di Malaysia, Pringles menawarkan kepada peminat snek dengan perisa misteri yang baharu ! Suprise tak? Hanya didapati pada masa yang terhad mulai 1 Mac, perisa misteri Pringles di datangkan dalam tin putih malah korang boleh main teka teki sebelum menyuap kepingan Pringles ke dalam mulut ! 





Perisa misteri ini boleh didapati di kedai runcit utama serta laman e-dagang di seluruh negara bermula dari 1 Mac sehingga 30 April 2020. Menariknya, seorang pemenang bertuah akan membawa pulang hadiah wang tunai bernilai RM20,000 sekiranya mereka dapat meneka Perisa Misteri dengan tepat !

Cara untuk menyertai peraduan "Meneka Perisa Misteri"

1. Beli mana-mana 2 tin kerepek Pringles (jangan lupa untuk menyimpan bukti pembelian korang!)
2. Log masuk ke laman web Pringles malysia (www.pringles.com)
3. Teka perisa misteri & tuliskan tentang misteri kegemaran korang tidak lebih dari 25 perkataan
4. Sertai peraduan ini untuk memenangi hadiah wang tunai RM20,000!

Untuk menambah keseronokan dalam cabaran Perisa Misteri, Pringles Malysia akan memberi satu (1) petunjuk setiap dua (2) minggu di halamna Facebook. Ada keseluruhan empat (4) petunjuk untuk dikumpulkan, jadi jangan ketinggalan untuk mendapatkan petunjuk ini bagi membantu korang 'menyelesaikan' misteri perisa yang betul!

Jom dapatkan kerepek Pringles Perisa Misteri hari ini dan sertai Cabaran "Meneka Perisa Misteri" untuk merebut peluang memenangi hadiah wang tunai sebanyak RM20,000!

Untuk maklumat lanjut, sila layari :

Facebook : @Pringles Malysia




till then