Etika dan Moral : Sesi Kaunseling antara Ahli Terapi dan Klien

Assalammualaikum 

Baru-baru ni, aku ada join satu seminar secara dalam talian yang dianjurkan oleh pejabat aku. Seminar berkaitan dengan sesi kaunseling antara ahli terapi dan klien. Memang tidak dinafikan, dalam situasi sekarang ni, ramai ye yang berada dalam keadaan stress, depression malah ada yang mengambil keputusan untuk menamatkan nyawa begitu sahaja hanya disebabkan stress. 

Jangan main-main dengan stress dan depression ye. Orang sekeliling boleh berkata apa sahaja namun hanya yang mengalami sahaja yang mengetahuinya. Bukan semua orang boleh handle stress dan depression dengan baik. Dan jangan sesekali nilai orang yang tak boleh handle stress dan depression dengan baik ni adalah orang yang lemah. Tidak sama sekali. Sebenarnya orang ni la yang paling kuat dalam menghadapi stress dan depression tapi oleh kerana pelbagai faktor mereka jadi lemah dan akibatnya, boleh membawa maut. 

Daripada yang aku pelajari dalam seminar tu, rupanya ada juga standard dan prinsip etika yang harus dipatuhi oleh Pegawai Psikologi / Kaunselor / Ahli Terapi / Pakar Psikiatri. Kiranya, kalau dorang yang handle masalah kita ni tidak mengikut piawaian yang ditetapkan, ia boleh menyebabkan kehilangan lesen, penyebab kepada hidup mati seseorang serta tuduhan jenayah. Secara keseluruhannya, aku mention dorang ni sebagai Ahli Terapi ye..


Manfaat dan Tidak Membahayakan (Beneficence and Non-maleficence)
Matlamat utama ahli terapi ni adalah tidak melakukan bahaya, yang merupakan standard etika pertama yang ditetapkan oleh American Counseling Association (ACA). Dorang harus berusaha untuk memastikan bahawa klient mereka (iaitu kita) selamat, bahawa tidak ada bahaya yang dilakukan dalam situasi terapi atau penyelidikan dan bahawa jika konflik timbul dalam terapi, ia harus diselesaikan dengan cepat dan menyebabkan sebilangan kecil bahaya yang mungkin. Dorang mesti melaporkan semua masalah peribadi, kewangan atau haram yang boleh mendatangkan bahaya kepada pesakit mereka, dan juga bahaya fizikal terhadap orang lain.

Tanggungjawab
Ahli terapi juga membina hubungan kepercayaan dengan pesakit mereka dan oleh itu mesti menyedari tanggungjawab profesional dan terapi mereka kepada pesakit mereka. Pada awal hubungan kaunseling, ahli terapi mesti menetapkan garis panduan hubungan mereka, menjelaskan peranan dan kewajiban mereka kepada pesakit, menjelaskan standard etika di mana mereka berlatih dan membincangkan teknik penyelesaian konflik.

Kesepaduan
Kaunseling melibatkan kepatuhan yang tepat terhadap ketepatan dan kebenaran. Ini bermaksud bahawa ahli terapi tidak boleh terlibat dalam mencuri, menipu, penipuan, penyalahgunaan fakta atau ketidakjujuran dengan pesakit atau rakan sekerja. Sekiranya penipuan mesti berlaku, ahli terapi harus berfikir panjang dan bersungguh-sungguh mengenai kesannya. Menipu pesakit untuk membantu mengungkap ingatan yang ditindas boleh menjadi bumerang jika ingatan itu menyebabkan pesakit sangat menderita. Sebaliknya, jika penipuan memungkinkan kejayaan, ini adalah hasil yang menguntungkan.

Keadilan
Keadilan dan perlakuan yang adil kepada semua orang berada di barisan hadapan bagi ahli terapi. Dengan menjalankan pertimbangan yang wajar, mengambil langkah berjaga-jaga untuk memeriksa bias seseorang, memastikan batasan yang kukuh dan mengehadkan amalannya ke pengetahuan mereka, ahli terapi mengamalkan standard keadilan dan etika moral.

Hormat
Ahli terapi percaya bahawa maruah dan nilai setiap orang harus dihormati. Dari segi etika dan undang-undang, semua individu berhak mendapat hak privasi, kerahsiaan dan penentuan nasib sendiri. Ahli terapi mesti menghormati semua individu, tidak kira jantina, umur, kepercayaan, bangsa, asal usul, budaya, agama, orientasi seksual atau status ekonomi. Komuniti yang rentan, seperti warga tua berpendapatan rendah, harus mempunyai wakil ombudsman atau wakil penderaan tua untuk membincangkan penderaan, pengabaian dan / atau penganiayaan penatua.

Garis Panduan Etika dalam Amalan
Semua ali terapi yang berlatih harus dapat menunjukkan pengetahuan mengenai standard etika ini, dan juga menyampaikannya kepada pesakit. Memahami mengapa garis panduan etika penting bagi pesakit dan pengamal sangat penting dalam menjalankan amalan moral dan etika. Akhirnya, ahli terapi harus dapat menunjukkan kemampuan menggunakan pemikiran kritis untuk menyelesaikan sebarang dilema etika atau moral yang mungkin berlaku dalam praktik.

Jadi, kalau korang ada masalah, jangan teragak-agak untuk berjumpa dengan Pegawai Psikologi / Kaunselor / Ahli Terapi / Pakar Psikiatri di pejabat korang. Walau sekecil manapun masalah, Insya Allah ada jalan penyelesaiannya dan inilah tugas Pegawai Psikologi ditempat korang. Jangan risau akan etika kerahsiaan kerana apa jua perbualan yang berlaku antara korang dan Pegawai Psikologi tu adalah rahsia. 

till then

Post a Comment

0 Comments