Quote About Life

“In three words I can sum up everything I've learned about life: it goes on.”

― Robert Frost

What's New

Ai De Beijing

akhirnya, sampai juga saya di Beijing, China. Setelah hampir setahun mengumpul duit dan dana untuk accomodation, transport, expenses di sana.. perghh.. setahun mengumpul duit ok.. :D

Rinduku di Padang/Bukittinggi

Padang/Bukittinggi, aku kembali lagi. Kali ni dengan keluarga pula.. Pertama kali bawa Iman ke luar negara, alhamdulillah, syukur nikmat ...

Enter Slide 3 Title Here

Go to Template. Click on Edit HTML. Replace these texts with your own description. This template was designed by NewBloggerThemes.com ...

Enter Slide 4 Title Here

Go to Template. Click on Edit HTML. Replace these texts with your own description. This template was designed by NewBloggerThemes.com ...

Friday, October 31, 2014

Where Dream Come True : Melbourne Day 11

Posted by Anil Wanina On 3:30 PM
Route : GREAT OCEAN ROAD


Hari ni kita ber Great Ocean Road pula ye... kitorang gerak dari hotel pukul 7 pagi sebab bas akan pickup jam 7.30 pagi. Since semalam Abang Aznil dah tunjuk jalan nak ke Swanson Street tu, so takde masalah la untuk kitorang berjalan dari hotel ke situ.

Dalam tengah menunggu tu, dok sembang-sembang dengan Shaz, patut la tour yang kita dapat ni murah.. rupanya company Cina.. tour guide pun dalam bahasa Cina.. kahkahkah.. bajet faham je la kan.. sebab dalam tu kitorang 2 orang je ni orang Melayu yang lain semua Cina. Takpe la.. kalau kat Malaysia kita panggil 1 Malaysia kan.. kat sini, kita buat-buat faham je la ye.. kikikiii

Tak banyak yang aku dapat cerita untuk tour Great Ocean Road ni sebabnya bukan semua tempat dia pegi pun... lepas tu agak kelam kabut since semua nak cepat-cepat je.. tu yang tak best kalau ikut tour ni.. kikikii.. tapi sebab kitorang just nak penuhkan hari yang tinggal ni kan.. so, kitorang amik la tour ni.. dapat la tengok apa yang GREAT sangat tempat ni..

Sepanjang dalam bas, aku ngan Shaz bole bantai tido.. hahahaha... mau tidaknya.. penat semalam jetlagnya lagi tak ilang lagi.. so tido je la dalam bas. Turun bas je, amik gambar sana sini.. lepas tu naik bas balik sambung tido...

Jom layan gambar tengok apa la yang aku dapat snap sepanjang tour aku kat Great Ocean Road ni.. ^_^



selfie dulu

pagi di Melbourne

kreatif

ni pun kreatif

ni la company tour tu

tunggu depan kedai dia

lori sapu sampah

zebra tram

lake view on our tour

entering the Great Ocean Road

posing dulu

first view of Great Ocean Road

tido ke apa tu?

inilah Great Ocean Road

angin kuat, ombak kuat

signboard



Loch an d Gorge

]sejarahnya


Tour guide tu kata, kadang-kadang ada orang buat majlis kahwin kat sini.. wowww.. romantik sangattttt... dengan angin sepoi-sepoi bahasa.. pastu dapat tengok ombak masuk melalui ruang-ruang yang ada... so suwiittt.. mari berangan kawen kat sini ye...

ombak rindu

bushfire safety

helicopter tour

landing time

Pada aku, tour ni sangat membosankan.. sebabnya terlalu tight dengan masa.. masa yang diberi pun singkat.. tak puas langsung.. baik pegi sendiri.. kikikii.. tapi hakikat yang sebenarnya, aku letih pun ye jugak.. so, kurang menikmati apa yang ada kat situ... mungkin kalau aku berada dalam keadaan fresh, baru la dapat rasa tour ni best kannn....

Dalam aku tengah-tengah bosan tu, aku nampak sorang driver bas ni, tengah gilapkan tayar.. perghhh... memang aku respect gile kat driver ni... tapi ni bukan bas yang aku naik la.. ni bas lain...

kasik kilat

semua tayar digilap ye

all over the Great Ocean Road

last view of Great Ocean Road

Dalam 3-4 kali turun naik bas je..kejap je dah gelap.. masa ni aku memang dah penat.. so dapat naik bas je.. aku terus tido... lepas tu dia ada benti kat church.. time ni aku ngan Shaz tak turun pun.. sambung tido je... tetau dah sampai semula kat pekan Melbourne lebih kurang jam 8 malam.. 

Sampai hotel, terus minta reception tu callkan Starbus tapi reception tu kata operation hour dorang dah tutup. So dorang tak dapat callkan.. so, kitorang jadi kelam kabut macam mana nak balik esok. Duit AUD dah nak abis dah ni.. hahahah... lepas tu, tanya kat reception, mana boleh naik Skybus. Then dia soh jalan dari hotel sampai hujung jalan.. masa tu Shaz dah stress kot.. last-last dia kata takpe la.. sok kita gamble gerak pagi-pagi la... aku plak yang sambung stress.. sebab aku tak suka kelam kabut..

Last-last aku turun sorang-sorang pegi kat depan Novotel, minta reception hotel tu callkan Skybus soh pick up kitorang kat situ.. baik sangat reception kat Novotel tu.. walaupun kitorang tak dok kat hotel dia.. tapi dia sudi callkan... dia soh standby depan Novotel kul 5.30 pagi.

Esoknya, pepagi kul 5.30 pagi dah bertapa depan Novotel.. sejuk-sejuk macam tu.. dok tunggu mana la Skybus ni tak sampai-sampai.. kul 6 pagi baru sampai. T_T gigil tunggu bas wokey..

Ngam-ngam kul 7 pagi kitorang sampai epot.. check in barang semua.. dah setel.. terus boarding... memang masa ni tak sabar nak balik dah..

Dalam flight memang aku bantai tido.. ini memang betul-betul jetlag.. kikikii.. dan alhamdulillah.. selamat sampai ke LCCT dan kembali ke pangkuan keluarga...

Terima kasih Cik Pora, Shima dan Shaz sebab sama-sama merealisasikan impian masing-masing untuk ke New Zealand. Walaupun perkenalan kita singkat.. tapi kita still dapat survive kan sepanjang journey kita.. ^_^

senja

souvenir shop

souvenir

gopro price at airport

gopro

pianist at airport

pulang....

our flight

cop mahal New Zealand dan Melbourne

seeing something?

Adidar... hahaha.. 

optiontown reservation

Tamat suda.. nanti aku share all expenses ye... ^_^

till then, tatababai

What's New

traffic blog naik gara-gara Ben Ashaari!

Posted by Anil Wanina On 9:00 AM
dek kerana blog aku menjadi pilihan Ben Ashaari.. tetiba smalam traffic blog naik mendadak.. memula pelik la jugak.. wei.. pepasal ni semua orang berminat sangat dengan entry New Zealand ke? mesti ramai nak pegi New Zealand ni.. skali tengok.. pungggg... mostly dari blog abg Ben Ashaari. rupanya gara-gara blog aku antara 5 blog yang menjadi pilihan abg Ben Ashaari.

terima kasih semua yang sudi singgah.. ^_^
terima kasih semua yang sudi tinggalkan jejak... ^_^

terima kasih abg Ben Ashaari!!





till then, tatababai

What's New

Thursday, October 30, 2014

Top 5 Blog Pilihan by Ben Ashaari

Posted by Anil Wanina On 5:30 PM
ehem... ^_^ terima kasih abg Ben... walaupun kebarangkalian aku tak terpilih.. it's okey.. sebab blog-blog lain pun best jugak.. ^_^

alkisahnya, melalui page Kelab Blogger Ben Ashaari yang dah mencecah 24,000 LIKE.. abg Ben ada up status untuk mana-mana blogger yang minat untuk blognya direview.. harus la... aku pun minat kan.. kan... bukan senang abg Ben ni nak tengok blog kita.. dia pun bizi gak ngan Zahra ngan Qhaliff.. so, aku dan ramai lagi blogger-blogger lain pun Comment la kat post tu.. wahh.. ramai giles orang yang reply.. itu tandanya peluang makin tipis.. tapi takpe.. aku ni kan positif orangnya.. so, tak salah mencuba kan...

Komen aku :

me.. me.. me..

kenapa pilih saya? sebab saya nik unik? Kenapa saya unik? sebab saya ni orang biasa yang orang pandang saya luar biasa macam tak pernah tengok muka macam saya. Ada orang penah tegur saya kenapa muka saya hodoh... eh sukati la muka aku nak belang ke nak kelabu ke... (sila refer entry Tanda Lahir)

sebab lain.. saya suka travel.. dan abg Ben mesti jeles dengan entry travel saya.. ^_^

sila jangan UNFRIEND saya abg Ben ^_^

Lebih kurang gini la komen aku dalam post tu.. ^_^

So, rini.. abg Ben dah up post.. blog sendu ni adalah antara 5 blog pilihannya.. alhamdulillah.. terima kasih banyak-banyak abg Ben.. di harap dengan blog review dari abg Ben ni, dapat la saya bayar GST yang dikenakan untuk blogger tahun depan.. hihihi

siyes... aku ada rasa nak nanges pun adoo bila dapat peluang ni.. hahahaha.. pepoyo sangat kan.. lagi rasa nak melompat bila Ben Ashaari FRIEND ngan aku kat Facebook.. hahahaha... gilo tul aku ni.. pastu balik umah dok cerita-cerita ngan en suami kata 'mama dah friend tau ngan Ben Ashaari' en suami plak boleh blur.. 'Ben yang mana?' aku terus sentap... 'uik.. Ben laa... yang video anak dia kita salu tengok tu laaa' iskk... sentap terus pandang luar tingkap.. kahkahkahh... sebenarnya en suami ni tau je.. tapi saje je dia nak usik aku..

tahniah juga pada blog lain yang terpilih... kita sama-sama blogger.. harus sokong antara satu sama lain kan... sama-sama jatuh dan bangun.. di mana ada kemahuan, disitu ada jalan.. berat sama dipikul, ringan sama dijinjing.. 

enjoice ^_^



#KelabBloggerBenAshaari

till then, tatababai

What's New
ROUTE : FRANZ JOSEF - CHRISTCHURCH - MELBOURNE

Last day di New Zealand.. terus terkenang macam-macam kenangan pahit manis dari hari pertama sampai kat sini sampai la hari terakhir ni... pagi tu kitorang gerak awal juga sebab nak pulang kereta bagai kan... lepas tu pulak Shima ngan Cik Pora tak sempat shopping kat DF Souvenir, Queenstown.. so, dorang nak shopping gak kat Christchurch.. tu yang kena gerak awal tu.. lagipun, better early than late kan.. ^_^

Perjalanan dari Franz Josef ke Christchurch lebih kurang 4 jam. So, plan your trip especially kalau korang ada plan nak singgah mana-mana ke.. 

Dalam perjalanan ni, ada pulak lembu melintas.. kohkohkoh... bukan sekor dua.. tapi banyak pulak.. segerombolan dia melintas.. kitorang siap stop bagi laluan kat lembu-lembu tu lalu...

sepanjang perjalanan balik ni, kitorang lebih banyak berdiam diri..untuk aku.. aku berdiam diri sebab nak menikmati jam-jam terakhir berada di bumi Kiwi ni.. seboleh-bolehnya, tak nak kelip mata pun.. kalau sekarang ni aku pejam mata.. aku boleh bayangkan betapa indahnya bumi New Zealand.. dengan fresh air yang kalau sekali sedut.. memang confirm bersih paru-paru ni... ahhh.. rindunya kat bumi Kiwi ni..

hi kuda..

AWAS! Lembu melintas

segerombolan tak habis-habis

duta lembu

camni pun bole tanam pokok

again.. cuaca gloomy mengiringi kepulangan kami

Hari Hari

follow the signboard

sungai

Since last isi minyak kat Wanaka.. so kat satu tempat ni aku lupa nama tempat tu tapi agak terpencil juga la.. berhenti isi minyak.. lepas tu kitorang melalui bandar kecil Darfield. kat situ pun just setakat lalu je... masa ni memang takde singgah benti-benti sangat dah... sebab dah rushing nak shopping kat DF Souvenirs, Christchurch. hihihi

refill minyak

cuaca hari ini

Greymouth signboard

tourist attraction

cuaca agak berkabus



donut?

Darfield

bandar Darfield

view

Dan akhirnya, selepas 4 jam lebih perjalanan.. maka sampailah kitorang kat bandar Christchurch. Alhamdulillah... kat sini, terus set GPS nak ke DF Souvenirs. Masa ni GPS dah guide betul.. tapi jalan pulak banyak tutup akibat gempa bumi sebulan sebelum kitorang sampai tu.. teruk juga la aku tengok.. kira ni first time la aku tengok kesan gempa bumi depan mata... Nauzubillah.. janganlah jadi kat Malaysia.

Since tak boleh ikut GPS sebab banyak jalan tutup, kitorang pun park kat tepi jalan.. dan berjalan kaki cari DF Souvenirs. Adalah dekat 20 minit jalan kaki kot.. aku dengan pakai kasut boot nye.. hahahhhaa.. nak bergaya sangattt.. amik ko.. melecet-lecet kaki.. kahkahkahh...

Sepanjang perjalanan dari parking kereta sampai ke DF Souvenirs tu, aku boleh nampak, rasa sendiri kesan gempa bumi di bandar Christchurch ni.. aku memang tak dapat bayangkan macam mana dorang yang mengalaminya.. sebab aku yang tengok pun seriau...

Christchurch

Chinatown Market

shops

nak beli rumah kat Christchurch?

motel in Christchurch

Kosco

park in Christchurch

kesan gempa bumi

lagi kesan gempa bumi

kesan gempa bumi

banyak jalan tutup

rebuilding in progress

jalan tutup



kesan gempa bumi

jalan tutup

small river

jalan tutup

tram in Christchurch

clearance sebab gempa bumi

dah macam pekan zombie

autumn in Christchurch

antara bangunan yang dibina semula

tengok jalan dia merekah-rekah

church yang rosak akibat gempa

jalan tram

view from other side

batu peringatan kot ni

laluan ke church yang rosak akibat gempa

double decker

comel je pagar tu dorang letak untuk pagarkan bangunan yang defect akibat gempa

downtown at Christchurch



jam murah murah







DF Souvenirs berada di antara downtown kat Christchurch tu.. lepas abis soping kat DF Souvenirs, kitorang jalan pulak pegi pak N Save Christchurch abiskan duit-duit NZD yang ado.. huhuhu.. then jalan kaki balik ke kereta. giles jauh menapak.. mau kaki aku tak melecet.. kikiki..


bye autumn

pandai dorang wat promo kan...

jalan kembali ke kereta.. sedih tengok jalan ni..

macam pekan zombie sangat
 
pick one!

ready to get home..

berat beg... lebih 0.3kg.. nasib la tak kena charge

Christchurch Airport

ruang menunggu di Christchurch Airport

lagi ruang menunggu

Masa nak boarding tu, aku ada extra beg.. so stewardess tu tak bagi naik.. dia kata maksimum 2 bag je.. aku dah macam.. woiii.. nape tak bagi tau awal-awal... tadi masa kat kaunter ok je.. tetiba kat dalam tak bole... so, aku ikat aku nye beg tu kat Shaz nye beg sandang.. walaupun ada banyak beg, tapi sebab dah ikat jadi macam 1 beg la kan... nasib la Shaz tolong.. masuk je flight aku kena lagi.. dia tak bagi letak barang kat compartment tu lebih dari 1 beg.. ngek tul.. strict gak Jetstar ni.. so aku letak la 1 beg tu kat bawah kaki aku.. bila stewardess tu dah blah dari tempat aku tu.. aku tarik beg yang kat bawah kaki aku tu, boh kat atas.. kikikiii... masa ni memang dah penat sangat.. aku ni malas nak banyak bunyi.. aku banyak diam je... 

Dalam flight aku bantai tido je... tetiba tersedar je dah sampai Tullamarine Airport. Alhamdulillah... tapi yang kelakarnya.. pintu kapal terbang tak boleh bukak pulak.. adoiyaii... ada la dekat 20 minit kitorang tunggu kat dalam flight tu.. tetiba rasa trauma pulak takut kapal tu kena hijacked.. kahkahkah..

Pintu tu berjaya dibuka je.. terus kitorang cepat-cepat keluar.. bila dah sampai depan tu tanya nape pintu tak boleh buka tadi.. pramugari tu jawab, sebab sejuk sangat.. aku terus cam.. ekkk.. bistu kalau winter macam mana tu? hahahahhaa...




homey angat budak ni..


sampai kat Melbourne, kitorang terus naik teksi yang dah di booking awal-awal. Kat Melbourne, kitorang book kat Ibis Budget Melbourne kat area CBD. Bilik dia cukup la untuk 4 orang tapi kecik gilos.. bole la buat lepas untuk bermalam kan..

Malam tu, sebelum kemas-kemas barang.. kitorang dating ngan Abang Aznil sebab nak amik barang-barang yang kitorang dah shop kat Melbourne masa memula datang ritu. Abang Aznil siap bawa nasi ngan tom yam untuk kitorang..  dan la rindu dengan masakan Malaysia.. dapat pulak nasi ngan tom yam.. perghh.. terangkat...

Lepas tu, Abang Aznil bawa jalan kat area CBD tu, tunjuk kat kitorang kat mana nak tunggu untuk tour Great Ocean Road esok. Yang ni untuk aku ngan Shaz sahaja sebab kitorang balik lewat sehari. Memang blur gile dah tu tak hafal plak nama-nama jalan tu.. Bila Abang Aznil kata Swanson Street, terus aku keep in memory.. sebab jalan kat sini signboard berlambak-lambak. itu yang senang nak jalan kat sini. tak yah fikir nak sesat-sesat bagai. Untuk GOR Tour ni, harga dia AUD69/pax.

Lepas tu, kitorang balik bilik.. kemas pape barang yang patut.. walaupun aku ngan Shaz ada lagi 1 hari kat Melbourne, tapi kitorang still kena kemas beg juga sebab esok nak kena pindah bilik lain.

Malam tu memang kitorang tido penuh dengan kepenatan la.. 

till then, tatababai

What's New

What's New?