Quote About Life

“In three words I can sum up everything I've learned about life: it goes on.”

― Robert Frost

What's New

Ai De Beijing

akhirnya, sampai juga saya di Beijing, China. Setelah hampir setahun mengumpul duit dan dana untuk accomodation, transport, expenses di sana.. perghh.. setahun mengumpul duit ok.. :D

Rinduku di Padang/Bukittinggi

Padang/Bukittinggi, aku kembali lagi. Kali ni dengan keluarga pula.. Pertama kali bawa Iman ke luar negara, alhamdulillah, syukur nikmat ...

Enter Slide 3 Title Here

Go to Template. Click on Edit HTML. Replace these texts with your own description. This template was designed by NewBloggerThemes.com ...

Enter Slide 4 Title Here

Go to Template. Click on Edit HTML. Replace these texts with your own description. This template was designed by NewBloggerThemes.com ...

Monday, September 15, 2014

ROUTE : MOUNT COOK - OOMARAMA  - OOMARU - DUNEDIN

Kia Ora!!! Hahahhaa.. Berjanggut ko nak update cite NZ ni.. dah basi woiii.. kikikii... bersabar je la yer... aku cuba habiskan sebelum masuk tahun 2015 ye.. hahaha.. banyak lagi trip-trip yang terpaksa aku lupakan je la untuk share dengan uols sebab mostly trip repeat-repeat je.. aku ada trip tak berapa besar la juga bulan depan ni.. kira trip santai-santai sajo.. trip besar tahun depan.. tu pun masih dalam perancangan...

Oh ye.. ramai pulak blogger yang aku tgh pegi New Zealand ni.. minggu lepas Neena Anuar pegi New Zealand.. perghhh.. terus aku rindu-rinduan nak repeat New Zealand.. T__T kalau New Zealand tu sebelah umah aku bole la aku repeat selalu.. hukhukk.. rindu kat Lake Tekapo... rindu kat Dunedin... rindu kat Queenstown.. rindu kat bebiri-bebiri kat New Zealand tu.. hukhukkk..

ok uols.. meh sambung ngan kisah trip aku ni...  ^__^

walaupun kitorang bangun awal pagi tu, tapi kitorang bertolak dari Mount Cook agak lewat juga la sebab keadaan yang berkabus giles... agak-agak dah terang sikit.. baru la kitorang gerak meninggalkan Mount Cook.. sob sobb.. sedih wokey.. rasa tak puas tengok pemandangan gunung ganang tu.. kat Malaysia dok atas bukit sajo.. ni dok atas gunung.. ko ado? makanya, bila dah ada kat sana.. harus la menikmati pemandangan tu sepuas-puasnya.. tapi tetap tak puas.. guano tu? hahahah..

perjalanan dari Mount Cook ke main road lebih kurang  sejam juga la.. nak singgah semula kat Lake Pukaki dan Lake Tekapo.. tapi berkabus terukk.. so lupakan je la hasrat tu.. kang lambat pula sampai ke destinasi seterusnya..

Destinasi seterusnya adalah Dunedin dan akan melalui Oomarama.. tapi sebelum ke Dunedin, kita singgah dulu kat Salmon Farm.. ini ada rekues dari Cik Pora yang nak sangat makan salmon.. sejujurnya ya.. aku tak penah makan salmon.. hahaha.. gedikkk.. tapi demi kawan-kawan yang nak makan salmon kat New Zealand.. so, singgah la kita.. takpe.. kita beli je.. bukan mahal sangat pun salmon tu.. each kg was $18.90 sahaja.. murah kannn... eh eh.. jangan convert weii.. lebih kurang je ngan harga kat Malaysia cumanya kat sana lebih fresh la.. ko boleh feed ikan-ikan tu sendiri tau... pastu tangkap.. siang ikan.. dan tadaaa.. siap untuk dijual.. huhuhu.. tapi kitorang tak la siang ikan-ikan tu.. kitorang takat feed ikan-ikan tu, pastu beli ikan tu perkg sajo.. hihihi

Kitorang beli salmon tu kat High Country Salmon.. tempat dia besar giless.. berbau sikit tapi dah tempat orang ternak ikan kan.. memang gitu la bau dia.. kuat bau ikan dia.. tapi pedulik bau ikan pun ikan la... WIFI FREE kot!!! susah kot nak dapat wifi free kat New Zealand ni.. huhu.. lama gak lepak sini.. feed ikan sampai berbekas-bekas.. hahahaa..

High Country Salmon Farm

Fresh Salmon, only $18.90 per kg
sebelum masuk harus la posing dulu.. 

eh.. ada hot drinks.. only $3 per cup

dalam kedai pulak

replika ikan salmon

tengok  ni je.. terus teringat ngan watak Scrat dalam Ice Age.. ^__^

nampak tak salmon kitorang.. besar kann.. kakak tu tengah nak bungkus..


sambil-sambil tu.. aku pegi bagi mkn ikan salmon kat luar.. masa ni hujan renyai-renyai

Dah abis bersoping salmon kat High Country Salmon, kitorang pun beredar dari situ menuju ke Dunedin.. jangan tak tau ye.. perjalanan dari situ ke Dunedin tu jauh.. so rancang perjalanan korang k... sepanjang perjalanan tu memang kelam je.. Lord Of The Rings sangattt... dalam kelam-kelam tu, dok berdoa moga-moga sampai kat Dunedin nanti cuaca cerah.. huhuu.. sampai kat town Omarama.. kitorang berhenti untuk ke tandas kat Kurow.. walaupun bukan musim sejukk tapi sejuk kot.. 

lepas tu kitorang bergerak lagi.. ikut GPS pun macam tak betul.. masuk kat satu simpang Omarama ni.. boleh pulak GPS ni bawa lalu kat kawasan rumah orang.. banyak pulak ladang-ladang kambing bebiri.. masa ni memang dah macam.. wahhh.. banyaknya biri-biri.. ^__^ adalah dekat sejam lebih pusing-pusing dalam Omarama tu.. sampai lebam tengok biri-biri.. hahahha...

lepas tu, setup semula GPS tu direct ke Dunedine dan akhirnya.. keluar la kitorang dari Omarama nun.. Kitorang sempat singgah kat Hampden tapi tak masuk pun.. just amik-amik gambar kat luar dia.. masa terlalu mencemburui kita kan..

dapat amik gambar ngan Llama.. hahhaah.. gile jakun macam takde kat Malaysia.. kikikiii,, pantai dia pun dapat amik dari kete je.. angin kuat wooo.. kalau keluar tu rasa terbang-terbang skirt hahh.. motif pakai skirt?? kahkahkah

way to Omarama

singgah ke toilet kejap

batu kapur

lembu-lembu New Zealand

backpacker cycler 

pier











hi cycler



Tokarahi Hall

sesat di sini?

more cave stone

and more sheep

hi Llama

Llama yang pemalu


pay here..




more parking kat Moeraki

pantai di Hampden.. tengok ombak dia..

di sebalik kelam.. ada sedikit sinar...



finally.. arrived at Dunedin

sampai Dunedin dah petang.. check in kat Sahara Guesthouse & Motel.. letak beg, freshen up kejap.. then kitorang terus keluar nak kejar Cadbury World.. kat Dunedin ni ada banyak tempat menarik.. tapi sebab masa terlalu jeles kat kitorang.. dah la sesat.. hahaha.. so, petang tu kitorang cuma dapat pegi Cadbury World, lepas tu soping barang sikit kat Pak N Save.. then, isi minyak penuh-penuh kat Pak N Save Fuel Station.



we stay here for 1 night..  Sahara Guesthouse & Motel

\
minah poyo.. kahkahkah

English style sangat bilik dia

cermin ajaib

ni living hall.. bole lepak minum kopi, tengok tv kat sini..

Otago Daily Times


hi aunty..


railways station in Dunedin

eh eh.. ada Thai food kat sini

colonial design

classic sangat

rumah-rumah di Dunedin.. semua pesen macam ni

Dah sampai Cadbury World.. tepi jalan ke rupanya

beg silang ko.. hahahhaa

ala kuci kuciii..

coklat berlambak-lambak

jom masukkk

macam-macam pilihan coklat

crunchie tu $1 je kot

antara coklat yang diborong

checkout

tu diaa.. 2 plastik bungkus coklat sajo


di Pak N Save

murah kot kentang dia ni..

what shape is it?

pavlova kosong $5.99 sajo

kat sini beli ayam brand Brinks

coklat Pepero $99 sen sajo


yang bestnya kat Pak N Save ni.. first time tau aku jumpa tempat checkout barang macam ni.. guna mesin uols...scan je barang yang kita beli tu kat mesin tu.. pastu nanti masukkan duit macam dalam CDM tu.. gituu..nanti dia kuarkan balance duit beserta dengan resit pembelian. Kalau pembelian melebihi $20.. nanti boleh dapat diskaun $4 sen bagi setiap liter minyak yang diisi di Pak N Save Fuel Station.

checkout di sini

kupon diskaun

isi minyak di Pak N Save Fuel Station

pakcik tolong isikan minyak..



hi baby gal..

memang murah la kat Pak N Save ni...

susu pisang.. sedappppp

situ pukul 6 petang dah gelap.. petang tu lepas balik dari soping barang.. aku pegi laundry kat motel tu.. murah gak.. $2 per laundry.. memang aku balun laundry kaw-kaw kat situ.. sebab esok nak pegi Te Anau pulak... lagipun dah 2 hari tak basuh baju ni.. hahahaha... 

till then, tatababai

What's New

What's New?