Quote About Life

“In three words I can sum up everything I've learned about life: it goes on.”

― Robert Frost

What's New

Ai De Beijing

akhirnya, sampai juga saya di Beijing, China. Setelah hampir setahun mengumpul duit dan dana untuk accomodation, transport, expenses di sana.. perghh.. setahun mengumpul duit ok.. :D

Rinduku di Padang/Bukittinggi

Padang/Bukittinggi, aku kembali lagi. Kali ni dengan keluarga pula.. Pertama kali bawa Iman ke luar negara, alhamdulillah, syukur nikmat ...

Enter Slide 3 Title Here

Go to Template. Click on Edit HTML. Replace these texts with your own description. This template was designed by NewBloggerThemes.com ...

Enter Slide 4 Title Here

Go to Template. Click on Edit HTML. Replace these texts with your own description. This template was designed by NewBloggerThemes.com ...

Recent Info


Monday, January 26, 2015

Overall Budget ke Koh Samui!!!

Posted by Anil Wanina On 8:30 AM
Assalammualaikum...

Akhirnya.. tamat juga entry Koh Samui kan.. hahaha.. gigih setahun siapkan entry.. kikikii.. baiklah.. sebagai penutup kepada entry Koh Samui ni, aku nak share pasal jumlah keseluruhan yang kami 3 beranak habiskan untuk trip Koh Samui ni.

Untuk makluman, untuk kos awal aku cuma tukar THB9000 sahaja untuk cover all expenses di Koh Samui ni.



Kos ni, aku kira untuk 3 pax tau sebab aku pegi dengan family.. ^_^ pengiraan kos adalah mengikut hari ye.. ^_^



Flight KLIA2 - Suratthani - KLIA2 = RM384.00
(Inc meals for 3 pax for return flight)

Hotel di Koh Samui = THB11,940 (ikut currency masa bayar, RM1,170.58)
Hotel di Suratthani = THB490 (ikut currency masa bayar, RM50.00)


Day 1
Parking di ERL Salak Tinggi = RM10
ERL Salak Tinggi - KLIA2 = RM8
Minum dalam flight = RM12
Tiket dari Phantip Ltd (bas, feri, van) = THB3300 



Day 2
Sewa motor (1 hari) = THB150
Minyak motor = THB40
Parking di Hin Ta Hin Yai = THB10
Lunch = THB220
Shopping di Tesco = THB4,995
Kudapan di A Family Mart = THB50
Minyak motor = THB722
Kudapan = THB890
Pancake = THB80



Day 3
Sewa motor ( 1 hari) = THB150
Poskad & Setem = THB160
Minyak motor = THB40
T-Shirt = THB500
Fridge Magnet = THB310
Kudapan = THB67



Day 4
Makan dalam ferry = THB45
Tuk tuk di Suratthani = THB150
Dinner = THB192



Day 5
Kopi di Airport = THB190
Topup makan dalam flight = RM12
ERL ke Salak Tinggi = RM8


Jumlah Day 1 - 5 : THB8961 x 1.04 = RM931.90
Jumlah Day 1 & 5 = RM50

Jumlah Keseluruhan = (RM384 + RM1170.58 + RM50 + RM931.90 + RM50) = RM2,585.90)








till then, tatababai

What's New

Thursday, January 22, 2015

Lady Lista : Dari Maskara Seorang Diva

Posted by Anil Wanina On 1:46 PM

Assalammualaikum...
Hai semua.. siapa kat sini yang selalu terjah Forum Cari?

Jangan tipu... huhuu... mesti ada kan.. aku juga adalah salah seorang user tegar kat Forum Cari tu.. so, ada berita baik untuk pembaca-pembaca yang sukakan informasi tentang indusri hiburan tanahair. Nak tau lebih lanjut? Terjah press release kat bawah ni.. ^_^

Nak tau fesyen terkini yang HANGAT?
Nak dapat kan tips-tips CANTIK?
Nak mengetahui rahsia dalam CINTA & PERHUBUNGAN?
Nak dapatkan resepi BEST?



PETALING JAYA - Cari Internet Sdn Bhd telah melancarkan satu portal berbahasa Melayu buat julung kalinya khusus untuk anda yang inginkan maklumat tentang hiburan dan gaya hidup terkini. (ladylista.cari.com.my) Portal tersebut sudah dilancarkan pada 2 Januari 2015. Dipersembahkan dalam bentuk portal, ia lebih dekat dengan pengguna yang sentiasa ingin mendapatkan maklumat di hujung jari. 

Selepas dua minggu pelancaran Lady Lista, jumlah pembaca semakin meningkat. Semakin ramai pembaca menerima Lady Lista sebab isi-isi dalam web portal ini memang sempurna dan fokus kepada kategori tertentu sahaja. Berbeza dengan portal lain, sasaran pembaca adalah terarah kepada golongan muda sekitar umur 18 sehingga 35 tahun. Sesuai dengan cita rasa golongan ini yang masih tercari-cari identiti dalam hidup.

Memaparkan perkembangan fesyen semasa dari seluruh dunia disamping berita hiburan tempatan dan antarabangsa, Lady Lista merupakan rakan di alam maya bagi setiap wanita. 

Dengan tagline ‘Dari maskara seorang diva’, Lady Lista menterjemahkan setiap berita dari sudut pandangan wanita urban. Sebagai mentor buat wanita yang ingin panduan dalam kehidupan, LadyLista berharap dapat mendidik wanita untuk lebih berpengetahuan selaras dengan fungsi portal sebagai infotainment (maklumat dan hiburan). Nak tahu selanjutnya? Sila layari ladylista.cari.com.my atau Google "Ladylista"

- End of Press Release -


Aku dah godek-godek portal ni. Memang best. Kalau korang suka layan Forum Cari, kat sini ada segala himpunan informasi tentang semua yang korang boleh baca kat Forum Cari tu. Awesome tak?

Malah sebagai pengguna dalam Forum Cari, korang boleh juga access melalui Lady Lista ni dan memberikan komen-komen kat sini. 

Selain dari itu, Lady Lista juga menyediakan pautan mudah untuk korang direct access ke Forum Cari. Senang kan? ^_^

So, jom.. yang mana belum mendaftar, bolehlah mendaftar melalui pautan Daftar Lady Lista. Atau yang telah mendaftar, boleh terus akses melalui akaun yang dah didaftarkan melalui Forum Cari.


till then, tatababai 

What's New

Wednesday, January 21, 2015

Hotel Review : Chic Hotel Suratthani

Posted by Anil Wanina On 9:41 AM
Assalammualaikum...

Macam mana? Teruja tak dengan hotel yang aku duduk kat Koh Samui tu? ^_^ baiklah.. aku nak buat review pula hotel yang aku duduk kat Suratthani. Nama hotel ni Chic Hotel Suratthani. Hotel ni aku booking melalui website booking.com.
Boleh godek-godek kat situ untuk tengok offered price dia pada tarikh yang korang akan pegi tu..

Untuk aku, hotel ni aku book sebab dia terletak kat area Town (tapi tak merasa Town tu pun sebab kitorang memang stay up untuk tidur). Lagi pula, dari hotel ni, dekat juga la kalau nak ke Tesco Lotus. Boleh refer entry aku sebelum ni.

Hotel ni nampak macam baru lagi kan.. sebab dia memang baru. hehehe.. dan yang buat aku tertarik dengan hotel ni adalah sebab dekorasi dia. Walaupun kitorang nak duduk hanya untuk 1 malam, tapi penginapan yang selesa sangat penting tau. Takde masalah kalau nak duduk hotel murah-murah, atau B&B also can.. tapi since aku book bilik kat hotel ni pun dengan harga yang WORTH sangat untuk 3 orang berbanding aku duduk kat B&B.. so, better aku duduk sini dan interior dia tak mengecewakan. 

Since ini adalah kategori hotel bajet, maka, lif pun takde tau. Tapi korang jangan risau, setiap floor dia yang korang daki tu, tak terasa penat pun. Sebab setiap floor ada hentian yang best-best. Okey, scroll down lagi untuk tengok apa yang ada kat each floor.. ^_^ selain dari itu, bilik dia pun bajet juga la kan. Aku amik bilik standard double room yang memuatkan 2 orang dewasa. Tapi aku gedik sumbat 3 orang dalam tu. Muat je pun aku, encik suami dengan Iman cuma Iman tak boleh tido lasak-lasak sangat la. Bilik dia memang compact, tapi apadehal, janji boleh tidur untuk 1 malam kan.

okey.. meh kita tengok apa yang ada kat hotel tu.

exterior Chic Hotel

our room, tingkat 3

bilik kami

katil, ngam-ngam dari hujung dinding ke hujung dinding

makeup mirror

toilet

facilities in toilet

para dan tempat gantung baju di belakang pintu

another space inside the room

wall frame dalam bilik.. terus rasa nak pegi London.. hahaha

See.. macam yang aku cakap tadi. Bilik dia memang compact gile. Kalau 3 dewasa duduk dalam bilik ni badan serupa aku ni memang tak muat la. hahahha.. dalam maksudnya tu, maknanya kena kuruskan badan.. kahkahkah..

Meh aku listkan apa ada dalam bilik compact serupa poket doraemon ni;

- flat TV with satellite channel
- air conditioner
- mini clothes rack
- shower
- hair dryer
- free toiletries
- refrigerator
- electric kettle
- desk and chair
- towel
- bathrobe
- complimentary coffee / tea set
- mee segera, kacang, snack

Hahhhh.. teruja ke tak!! Dengan bilik yang comel, tapi boleh memuatkan macam-macam dalam tu. Tu aku kata bilik ni macam poket doraemon.  Semua menda tu, boleh je guna. Aku ada listkan kat situ, ada mee segera, kekacang dan snack kan. Memang ada disediakan dalam satu bakul tu, tapi aku tak pasti kehalalan makanan-makanan itu, so kitorang tak usik la. Even dalam fridge pun ada macam-macam jenis air minuman, dari air mineral sampai la ke air minuman bergas. Kitorang cuma amik air mineral sahaja. Samada makanan dan minuman yang ada dalam bilik tu FREE atau tak, pun aku tak sure sebab bila aku tanya receptionist, macam ayam cakap ngan kambing. 

Pada aku, itu la antara kelemahan yang ada kat hotel ni. Reception cantik, bergaya, tapi tak boleh speaking ENGLISH. Yang tak boleh blah tu, kitorang punya la nak pinjam extension plug, tapi dia bagi charger telefon. T_T encik suami dah tarik muka dah sebab dah hampir 30 minit dok explain nak extension plug. Last-last aku masuk kat kaunter reception tu, pastu aku tunjuk apa yang aku nak pinjam. Hahahah.. baru la dia faham. Adoiyaiii.. jenuh la kalau duduk kat sini 3-4 malam. 

Dan korang jangan risau, WIFI dalam hotel ni juga disediakan dan ianya FREE!! Cuma kalau dah dok tingkat 3 tu, faham-faham je la. WIFI agak slow tapi boleh je nak connect. Aku siap sempat download cite MALIFICIENT dalam tab untuk Iman tengok dalam flight esoknya.. Hahhaha..

Ada juga disediakan room information dalam bilik, contohnya macam WIFI password, bila kena check out dan sebagainya, kena la baca.. kang terlewat check out kena extra charge pula kan.. Aku baca kot, tapi tak faham.. kehkehkeh yang boleh baca bahasa Thailand, boleh la baca untuk memahaminya.. hihihi..

Room Information

Okey.. dah habis cerita pasal dalam bilik doraemon tu kan.. Meh kita tengok interior hotel ni. Ni la yang buatkan korang tak terasa penat pun mendaki 3 tingkat untuk ke bilik. Setiap ruang lobi kat setiap tingkat ada disediakan interior yang sangat menarik. Korang boleh duduk sekejap baca majalah, boleh menikmati gambar-gambar yang terpampang kat dinding. Memang menarik sangat. Terus rasa nak design rumah English Style.. kahkahkahhh

Kalau korang duduk sini, tetiba ada kawan-kawan dari Thailand datang la kan.. nak soh masuk bilik memang compact gile la kan.. so, bole je dok sembang kat luar ni. Cosy sangat..

ruang menunggu tingkat 3

ruang menunggu tingkat 3

ruang menunggu tingkat 3

ruang menunggu tingkat 2

ruang menunggu tingkat 2

Setiap tingkat memang disediakan ruang menunggu cuma design dia lain-lain. Menarik kan. Even kalau korang duduk kat lobi bawah pun, ruang menunggu dia memang English Style sangat. Dengan perhiasan dia yang.. lahaii.. rasa nak amik satu masuk dalam beg. Semua comel-comel. 

ruang menunggu di lobi reception

dekorasi

lagi dekorasi

So, berapa harga yang aku dapat untuk penginapan kat Chic Hotel Suratthani ni? Masa aku booking ni, harga yang aku dapat THB490 untuk semalam.. untuk currency yang aku bayar masa aku book tu lebih kurang RM50 semalam, untuk 2 dewasa 1 kanak-kanak.. murah tak????

reception comel yang tak reti cakap English

Duta Chic Hotel


till then, tatababai

What's New

Monday, January 19, 2015

Hotel Review : Samui Boat Lagoon

Posted by Anil Wanina On 10:45 AM
Assalammualaikum...
Ramai orang tanya, hotel apa yang duduk kat Koh Samui ritu? Murah ke mahal? Jawapan yang pertama tu, rasanya yang ada baca entry-entry sebelum ni, mesti dah tau aku dok hotel mana kan. ^_^

Yang belum tahu, tengok tajuk entry pun terus tau aku dok hotel mana. hahaha.. Okey.. since percutian ini adalah percutian santai.. so, aku terus decide nak cari villa.

Kenapa aku takmo duduk hotel biasa je?
Bukan tak nak. Tapi dah namanya percutian santai, Iman pulak suka berendam. Nasib juga la aku amik villa ni, kalau tak kena mandi kat swimming pool besar kan. Pastu plak dengan kejadian anjing bermandi-mandian dalam pool besar tu depan mata kitorang. Memang tak la nak mandi kat situ. So, bukan berlagak kaya raya tau nak duduk kat private pool villa ni, tapi sebab kitorang nak quality time bersama family so kalau Iman nak mandi ke apa ke.. tak yah nak susah-susah keluar dari hotel. Nak mandi kul 3 pagi pun bole, takde orang nak marah sebab private pool kan. 

Kenapa hotel ni jadi pilihan aku?
Okey.. bukan aku tak riki-riki kat hotel lain. Malah ada hotel impian yang aku nak pegi, tapi hotel ni yang paling murah untuk private pool villa pada masa aku pegi tu. Lagipun, hotel ni banyak good review. Dan tak salah aku pilih hotel ni. Memang berbaloi-baloi malah layananya juga sangat memuaskan. ^_^

Okey, mari kita sambung review hotel ni. Hotel ni aku book thru booking.com dengan terus bayar 25% daripada harga villa ni untuk confirmation. So, sedaya upaya kalau dah book tu, make sure memang kena pegi dan duduk disitu juga la. Kalau tak, burn je 25% tu kan. Tapi sebenarnya boleh je refund, cuma ada Term and Condition la. Sebulan sebelum tarikh check in tu, kena bayar baki 75% untuk harga yang dah ditetapkan tu. So, kira sebelum pegi tu, kira dah setel bab-bab hotel kat Koh Samui ni la. Sampai sana, bawa diri saja.

Dan aku pun memula risau juga, perlu deposit ke masa check in nanti? Jangan risau, TAK PERLU DEPOSIT. Sampai je, terus tunjukkan nombor booking dan dorang akan terus check nama. Lepas tu, dorang akan hantar kita ke villa. Senang je kan..

Suka diingatkan, kalau korang berminat nak request something special ke.. ehem ehem.. contohnya la, korang datang untuk honeymoon ke, atau anniversary ke, atau pape je la. Korang boleh request kat dorang untuk room decoration. Jangan risau, tiada charge tambahan untuk room decoration. Dan korang pasti akan terpukau dengan decoration yang dorang sediakan. Hihihi.. aku masih terkenang-kenang room decoration yang dorang dah setkan kat villa kitorang.. So suwittttt.... dan korang juga boleh main masak-masak kat villa ni tau.... dapur dia memang la kecik je.. tapi kalau boleh main masak-masak.. kira okey la sangat tu... 

Ok jom tengok villa kitorang yang ohsem tu.. ^_^

living hall + kitchen

private pool

living hall

Amacam.. besar tak? Ok.. jom layan bilik dia pulak.. mau tak bergetar hati ni tengok dekorasi bilik dia.. hikhikhikk..

Tadaaaa....

bilik tidur

kissing swan

LOVE is EVERYWHERE

wardrobe

I'm in LOVE!!! Memang terbaik la decoration untuk villa ni. Aku memang puas hati 100% dengan dekorasi dia. Dan yang paling penting, semua ni dorang buat dengan PERCUMA!!! Huhuuu.. okey.. jom kita tengok apa lagi yang ada dalam villa ni..

breakfast table

view from bedroom

bedroom view from side pool

bathroom

sink

toiletries

laundry area

big mirror

shower

and.. it's open shower!!!

Hahh... terkejut ke tidak? Aku memula memang tak sangka la tempat mandi dia ni open shower tau.. hahahha.. cuma dipisahkan dengan pintu cermin. Auwww... Tu aku kata, kalau korang pegi untuk honeymoon, memang sesuai sangat la tempat ni.. sunyi je.. kalau nak duduk bilik all the time pun tak boring sebab dorang ada sediakan CD untuk tonton video. Huhuhu...

Amacam.. best tak?? Kalau yang datang family ramai-ramai, ada juga 2 bedroom villa dan 4 bedroom villa untuk korang booking. Takde masalah. Even dia punya pool lebih besar dari yang ni. ^_^

Bagi sesiapa yang turun kat Samui Airport, korang boleh request airport transfer for FREE tau... ^_^
Banyak lagi fasiliti yang ada kat Samui Boat Lagoon ni selain dari airport transfer. Korang boleh dapat;

- BBQ facilities (kena request)
- luggage storage
- shuttle service to Choeng Mon beach
- tours
- free wifi in all villas
- wifi in public areas
- car park
- motorcycle hire

dan banyak lagi...^_^

Okey.. berapa pula harga yang aku dapat untuk 1 bedroom villa kat Samui Boat Lagoon ni? 


dekorasi bilik yang menawan hati

terpukau terpikat memikat

kissing swan is everywhere

rasa tak nak baring je

bilik yang besar

bilik yang luas

kemudahan private pool

anak pun suka dalam berendam hari-hari

tour on request

Macam yang aku kata tadi, aku bayar ni 2 kali, pertama kali aku bayar 25% dari harga bilik dan kali kedua pula, baki 75% dari harga bilik.

So, bayaran pertama sebanyak 25% dari harga bilik yang aku bayar adalah sebanyak THB2,985 yang aku bayar pada 30 Jun 2014. Huhuu.. see.. berapa lama aku booking bilik ni. 4 bulan sebelum pegi tu, aku dah sesiap booking tau... 

Pada 21 September pulak, iaitu sebulan sebelum tarikh check in tu, kena bayar balance 75% dari harga bilik iaitu sebanyak THB8,955

So, total untuk penginapan ni Samui Boat Lagoon selama 4 hari 3 malam ni adalah THB11,940, lebih kurang dalam RM 1,170.58 (ikut currency masa aku bayar ritu)

tak puas tengok kissing swan ni

kissing again

okey.. last kiss ^_^

Murah tak???? Sebabnya.. villa lain yang aku tengok untuk 4D3N seme dekat 2k.. T_T so, aku rasa ni la yang paling murah yang aku dapat.. ^_^

Untuk hospitality kat Samui Boat Lagoon ni, aku bagi 8.2 bintang.. ^_^


till then, tatababai

What's New

What's New?

UA-57011188-1