What's New

Ai De Beijing

akhirnya, sampai juga saya di Beijing, China. Setelah hampir setahun mengumpul duit dan dana untuk accomodation, transport, expenses di sana.. perghh.. setahun mengumpul duit ok.. :D

Rinduku di Padang/Bukittinggi

Padang/Bukittinggi, aku kembali lagi. Kali ni dengan keluarga pula.. Pertama kali bawa Iman ke luar negara, alhamdulillah, syukur nikmat ...

Enter Slide 3 Title Here

Go to Template. Click on Edit HTML. Replace these texts with your own description. This template was designed by NewBloggerThemes.com ...

Enter Slide 4 Title Here

Go to Template. Click on Edit HTML. Replace these texts with your own description. This template was designed by NewBloggerThemes.com ...

Monday, July 21, 2014

ROUTE : GERALDINE - LAKE TEKAPO - LAKE PUKAKI - MOUNT COOK

Kia Ora!! Bersiaran lagi setelah sebulan ye.. sebulan menyepikan diri.. T__T  maafkan kita... moh sambung..

Pagi tu aku bangun dengan malasnya..mau idaknya.. penat gilos beb.. pagi tu.. bangun-bangun je.. aku terus masak ye.. menu pagi tu adalah NASI GORENG + TELUR HANCUR.. memula nak wat telur dadar.. ko gile apa nak masak TELUR DADAR pakai PERIUK... T__T aku cukup stress bila ada permintaan nak macam-macam tapi aku tak mampu nak tunaikan atas sebab kekangan barang-barang ni.. hukhuk.. redha je la yer....

Lepas sarapan, kemas-kemas beg, loading barang dan lain-lain..lebih kurang dalam jam 7.30 pagi  gitu kitorang bertolak dari Geraldine Kiwi Holiday Park & Motel menuju ke Mount Cook. Kenapa kitorang kuar begitu awal? sebab kitorang ada Glacier Explorer pukul 2 petang tu kat Mount Cook. So, kena ada kat sana awal.. takmo kelam kabut kan.. kan..

Sepanjang perjalanan ke Mount Cook, kitorang akan melalui Fairlie - Lake Tekapo - Lake Pukaki dan seterusnya ke Mount Cook. Since semalam dah isi minyak penuh-penuh..so, next stop untuk mengisi minyak adalah di Fairlie ye.. beware in mind.. kena take note kat mana lokasi-lokasi stesen minyak terdekat.. kalau boleh jangan biarkan tangki minyak tu kurang dari separuh.. make sure sentiasa FULL..

Perjalanan dari Geraldine melalui Fairlie adalah sangat.. sangat.. sangat... tak dapat digambarkan dengan kata-kata... SUBHANALLAH.. MASYA ALLAH.. CANTIK.. AWESOME.. semua perkataan keluar ye.. tapi still tak dapat menandingi dengan pandangan mata dan hati.. owh.. INDAH sangat (bukan Indah Harlina ye)...di apit oleh pemandangan gunung ganang.. biri-biri, lembu-lembu New Zealand.. terus boleh bayangkan betapa lembutnya daging lembu New Zealand.. makan rumput fresh uolsss.. aish.. tak dapat digambarkan dengan kata-kata.. uols kena DATANG!!!!

sepanjang perjalanan tu, adalah beberapa kali benti tepi jalan.. menikmati keindahan alam.. amik gambar sampai abis bateri kamera katanyer... setiap pemandangan sangat INDAH..rasa macam rugi ke kalau kerdipkan mata pada saat tu.. SUBHANALLAH...

since kitorang memang sangat kejar time.. so, setiap stop tu.. ada la dalam 10-15 minit kitorang berhenti.. cannot resist dari BERHENTI.. walaupun tau masa singkat.. tapi tetap berhenti.. 15 minit tu dah cukup lama dah.. tangkap gambar laju-laju ye..

Sampai kat Fairlie terus stop untuk isi minyak.. Fairlie ni macam pekan kecik je.. memang kecik je pekan dia.. route ni paling dekat la dari Geraldine nak ke Lake Tekapo tu..


our route



road to Fairlie



a long journey



hi backpackers.. sempoi depa ni..



apa yang putih-putih tu?



it's a sheep!!!!!!!



macam lukisan..



zoom in.. subhanallah..

Lebih kurang dalam 2 jam perjalanan dari Geraldine ni.. kitorang pun sampai ke Lake Tekapo.. WHAT??? 2 JAM BARU SAMPAI LAKE TEKAPO??? mau tak 2 jam nye beb... asik benti je... hiks... kat sini pemandangan dia lagi CANTIK... mak aii.. semua cantik.. tang mana tak cantiknya???? pendek kata kalau dah sampai New Zealand ni.. semua CANTIK la... yang tak cantik tu AKU... vavavva... gigih orang tak cantik ni mencemar duli kat bumi yang cantik ni.. kohkohkoh...

Pemandangan cantik uols.. siyes macam lukisan... bangga giles sebab dah sampai sini T__T rasa nak nangis pun ada.. sebab salu tengok menda-menda ni dalam TV.. dalam gambar.. ni tengok LIVE uolsss..


Masuk area Lake Tekapo ni.. cuma 80km/j je yer.. so REDUCE the SPEED.. ^__^  

sampai sudah...


antara bench yang ada kat tempat rekreasi Lake Tekapo

aku berdiri di situ....


cuba menggapai awan...

lalu duduk termenung dan berfikir...

mampukah aku berjalan seiring sejalan bersama denganmu..

ahaksss... apa aku merapu tu.. abaikan.. hihihi.. di Lake Tekapo ni, ada satu gereja yang dinamakan Church of Good Shepherd.. ada sejarah ye pasal gereja ni.. ni aku copy paste dari wiki..

'Situated on the shores of Lake Tekapo is the Church of the Good Shepherd, which, in 1935, was the first church built in the Mackenzie Basin. The church at Burkes Pass, St Patrick's built in 1872 was the first church built by pioneers as a joint community effort, by Anglicans Presbyterian and Catholic settlers. Also a joint venture between Presbyterians and Anglicans, St Columba in Fairlie was built in 1879. The church at Lake Tekapo was designed by Christchurch architect R.S.D. Harman, based on sketches by a local artist, Esther Hope. The church is arguably one of the most photographed in New Zealand, and features an altar window that frames stunning views of the lake and mountains.'
Source : wikipedia

Berhampiran dengan gereja itu juga, ada statue anjing berwarna gangsa.. yang tu pun ada sejarah dia.. pinjam info dari wiki.. ^__^

'Close to the Church of the Good Shepherd is a well-known bronze statue of a New Zealand Collie sheepdog. The statue was commissioned by Mackenzie Country residents in recognition of the indispensable role of the sheepdog in their livelihoods. The sculptor was Innes Elliott of Kaikoura, with a dog called Haig, belonging to a neighbour, being the model. Elliott reported the sculpting process took approximately fifteen months. Clay for the model came from the insulator works in Temuka, with a plaster cast of it made and sent to London in 1966, where the statue was cast'
Source : wikipedia




Church of Good Shepherd


zoom in


outer view with Lake Tekapo

side view.. 


zoom out..


and this is the bronze sheepdog (can you see it?)

Sumpah..memang cantik sangat... bila aku sampai New Zealand ni memang terus terasa nak migrate terus.. semua menda pasal keje bagai semua tu.. terus hilang dari otak ni.. otak rasa lapang, tenang, nyaman.. owh.. bestnyaa kalau hari-hari dapat tengok pemandangan ni.. owh.. bestnya berangan.. tetttt...

gunung di sebalik awan di pinggir Lake Tekapo

warm and peace view..

rasa nak buat rumah kat tepi tasik ni je

tadaa.. dah siap...

ngee... verangan sajo... selepas melepaskan penat lelah duduk dalam kereta berkematu wokay.. menikmati pemandangan Lake Tekapo yang indah itu.. kitorang pun memulakan seterusnya ke Lake Pukaki.. Lake Pukaki ni sebelah Lake Tekapo je..tak jauh pun.. dalam 10-15 minit perjalanan sahaja dari Lake Tekapo.. kat Lake Pukaki ni pun kitorang stop by dan berposing-posing ala-ala photoshoot untuk pre-weds.. kuikuikuii...

Tempat berhenti adalah di Peters Lookout yang sememangnya pit stop bukan untuk kitorang je.. tapi ramai lagi yang benti kat sini...

ok dah nampak Lake Pukaki

sikit lagi...

dah sampai...

aku di sini...

jauh lagi perjalanan...

Mount Cook dari jauh...

Perjalanan diteruskan lagi dan lagi.. terus ke Mount Cook.. masa ni rasa macam nak masuk gunung je.. sebab kiri kanan semua gunung tinggi-tinggi.. pastu bukit-bukit dia ala-ala Lord Of The Rings punya.. memang real depan mata.. rasa nak pegang nak panjat..

journey....

bukit bukau yang memukau...

lord of the ring sangat....

Mount Cook.. semakin dekat...

Glacier....

see.. Glacier di depan.. rasa macam nak masuk dalam tu je kan..

I'd been here ^__^

here we are...

Lebih kurang jam 12.30 tengah hari.. kitorang pun sampai di Aoraki  Mount Cook Village.. sini memang sejuk je... ni bukan takat salji.. terus nampak ais.. since kitorang dah siap-siap beli  aktiviti Glacier Explorer, kena redeem kat sini la.. kitorang nye tour jam 2.00pm.. sebab tu kena ada kat Mount Cook ni sebelum kul 2 petang.. mau kena tinggal plak nanti kan.. better early than late.. ^__^

Lokasi pit stop adalah di Hermitage Hotel.. ini nak cari pun berpusing-pusing.. mano la tempat dia ni.. tapi akhirnya jumpa juga.. lepas redeem dan isi form bagai.. dorang soh tunggu kat depan hotel.. so kami ok sajo.. sambil-sambil menikmati pemandangan dan berselfie.. phuiii.. sokmo berselfie.. #apapuntakbole

yang ni beli kat Malaysia.. datang sana redeem.. 

Berapa harga Glacier Explorer ni??? murah je.. NZD145 sajo. kitorang beli kat sini Glacier Explorer. T__T tolong la ye.. aku mohon.. tolong jangan convert.. kalau convert.. nanti korang nangis macam haku... apa???? nak convert jugak???? baiklah.. harga dia in RM lebih kurang dalam RM500++ yer kawan-kawan.. (ikut currency ketika itu) sebab tu aku kata jangan convert... aku pejam mata je la beli aktiviti ni..nasib la pakai credit card.. takde la terasa sangat nak bayo utang tu.. uwaaa.. tapi ada lagi aktiviti yang aku wat lebih mahal dari ni.. yang tu aku bayar CASH.. dah namanya coti-coti over the sea kan.. mau tak mau ko kena la gigih simpan dan kumpul duit.. baru la merasa dapat wat aktiviti gini.. 


awesome gile dok hotel dengan pemandangan gunung ganang ni..

there we are.. The Hermitage Hotel

ada stargazing...

redeem di sini...

map of Glacier Explorer

baca dengan teliti dan tandatangan

ok done..

selfie...

wonderful decoration..

tunggu di sini..

mountain view..

sama? Sir Edmond Hillary

Dalam jam 1.30 petang gitu.. bas pun sampai.. dalam bas tu kitorang di entertain oleh seorang lelaki kacak bernama Martin.. 0^__^0 perjalanan dari Hermitage Hotel ke lokasi trekking adalah lebih kurang dalam 10 minit perjalanan dengan bas.. kena trekking uols... aku dah la dengan kasut boot bagai.. adoiii... mana la tau kena trekking.. hukhuk..  dari tempat bas stop by ke lokasi Glacier Explorer tu kena trekking 20 minit ye uols.. 


hi.. I'm Martin..

Tasman River

mountain view

let's start trekking

jalan ramai-ramai..


Lepas 20 minit jalan sampai sakit-sakit kaki.. sampai la kat Tasman Jetty. kat sini, semua belonging kena tinggal dalam garaj dia.. lepas tu wajib pakai life jacket ye.. even tour guide pun pakai life jacket tau... lepas tu beratur masuk dalam bot yang disediakan...

queue up please.. :)

Tasman Lake

trekking pakai boot.. T__T

hi.. I'm your tour guide..

come and follow me..

let's start our glacier explorer

big ice

more bigger



tour guide with ice

me with ice.. muahahhaa.. apa yang best ice tu pun tatau..

another glacier..

zoom in..

mountain view

Tasman lake

4 of us

Lepas setel mengexplorerkan diri ngan glacier ni.. makanya.. kami pun terus ke hotel kami iaitu Aoraki Mount Cook Hotel untuk check in. penat giles trekking ye so masuk bilik rehat-rehatkan kaki..

our room

Internet?

ruang dapur

ruang makan

ruang rehat

ruang rehat

fireplace

Malam tu aku masak sardin ngan telur dadar sajo.. akhirnya dapat gak masak telur dadar sebab jumpa pan yang sesuai untuk masak telur dadar. hahahah... malam tu asalnya nak wat stargazing tapi hujan la pulaksss.. makanya.. aktiviti malam adalah tido laaa...

ini menu sarapan.. sahur sebenarnya.. kul 5 pagi dah bangun...

spageti.. my peberet..


oh ye.. kat situ dia ada bagi Internet FREE tau.. bukan sikit-sikit.. tapi 5GB.. tapi dia bagi satu bilik satu access sahaja.. which mean, 1 room, 1 device, 1 access.. ewahh.. dah macam 1 Malaysia pulak.. hiks..so tiap kali sape-sape nak guna.. satu device ni kena logout dulu.. baru device lain bole guna.. so, untuk aku.. aku guna untuk wassap family je la kan.. 


till then, tatababai
What's New

What's New?