Quote About Life

“In three words I can sum up everything I've learned about life: it goes on.”

― Robert Frost

What's New

Ai De Beijing

akhirnya, sampai juga saya di Beijing, China. Setelah hampir setahun mengumpul duit dan dana untuk accomodation, transport, expenses di sana.. perghh.. setahun mengumpul duit ok.. :D

Rinduku di Padang/Bukittinggi

Padang/Bukittinggi, aku kembali lagi. Kali ni dengan keluarga pula.. Pertama kali bawa Iman ke luar negara, alhamdulillah, syukur nikmat ...

Enter Slide 3 Title Here

Go to Template. Click on Edit HTML. Replace these texts with your own description. This template was designed by NewBloggerThemes.com ...

Enter Slide 4 Title Here

Go to Template. Click on Edit HTML. Replace these texts with your own description. This template was designed by NewBloggerThemes.com ...

Recent Info

Booking.com

Saturday, April 25, 2015

Dari Korea ke Thailand

Posted by Anil Wanina On 9:30 AM
Assalammualaikum.
.
Last week lepas aku balik dari KTO, boleh pulak terserempak dengan Ita dan Baiti. Pelagi.. berjimba-jimbaan la kami. Dari Jalan P.Ramlee, kitorang ke IOI City Mall demi nak makan kat Library Café uolss… tapi harapan musnah dan punah bila apa yang kitorang order.. sokmo takde.. cehhh… aptb.. last-last kitorang terjah Absolute Thai.

Kalau baca status kat FB, macam dasat teruk je.. lepas balik dari Korea terus pegi Thailand ekk.. hahahahha.. padahal.. pegi makan makanan Thai je kot.. kikiki…

Kitorang order sorang satu nasi putih, lepas tu sorang pilih satu lauk.. pastu share-share la kan.. Memang sedap dan terbaik Tomyam dia… aku siap hidup memang sampai tonggeng-tonggeng periuk tom yam tu.. hahahaa

Tak pecaya?

Absolute Thai












** malas nak caption sebab kang lapo.. #alasan



Kalau sape yang suka makanan Thai.. memang best sangat la tempat ni.. ^_^

till then, tatababai

What's New

Friday, April 24, 2015

Resepi rahsia Pelam Asam Boi

Posted by Anil Wanina On 5:00 PM
Assalammualaikum..

Suatu ketika dulu, femes kan Pelam Asam Boi ni.. sampai sakan la orang berbisnes buat pelam asam boi ni.. ini namanya rezeki... aku memang hantu makan pelam ni.. tapi macam tak pernah terfikir nak buat pelam asam boi ni.. salu makan pelam ngan kicap je.. so, ada la 2-3 kali aku buat pelam asam boi ni... siap ada yang nak order.. bahahaha... nampak sangat sedap kan.. kahkahkah...

Ni aku share resepi tak berapa nak rahsia Pelam Asam Boi kot la korang rajin nak wat sendiri kat umah.. apa yang rahsianya? Haaa.. meh rapat.. baca sampai abis... ^_^


Bahan-bahan :
Cili api
Asam boi (pilih asamboi yang bau masam dan masin)
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Buah mangga / pelam (mangga lemak manis)

Ni la rahsianya, bukan semua mangga yang bila kita wat pelam asam boi ni rasa sedap tau.. aku memang guna mangga lemak manis. Sanggup woooo cari sampai Nilai cari mangga ni.. hahahha.. asam boi dia pun macam tu.. ada jenis asam boi dia yang bau dia masam sampai terkenyut-kenyit mata ni.. tu aku tak suka.. aku suka yang ada rasa masin.. bila bau tu.. memang terus tau.. inilah asam yang sesuai.. 

Cara membuatnya, macam biasa la.. potong pelam tu ikut sukati.. aku suka potong ala-ala mendadu.. senang sikit nak makan.. pastu kalau bekas tinggi.. setiap layer tu boh garam ngan gula sikit.. jangan banyak-banyak.. kang manis.. lepas tu boh juga cili api dalam 3-4 potong.. bagi rasa pedas tu meresap.. begitu juga dengan asam boi.. macam asam boi ni.. sebelum aku taruh dalam bekas.. aku potong, kikis-kikis dulu.. baru la campak semua dalam bekas.. perghhh.. aku pulak yang terliuq weiii.....

Okey.. selamat mencuba.. balik kang aku nak wat la..


till then, tatababai

What's New
Assalammualaikum..

Pepagi aku buka group dah sembang pasal menu makan untuk sebulan.. hahahhaa… adoiii.. terus lapar sebulan weih…. #autajelebih

So, pagi ni aku nak bagi air liur korang meleleh menjejeh jejeh lagi dengan menu best yang aku makan kat MMA Santai Corner hari tu.. niat asalnya nak makan telur mayong yang femes dagi the vass kat D’Laila Suppower ni.. tapi sebab encik suami nak makan daging masak lemak.. so, aku pun order la daging masak lemak.. kami 3 orang je kot.. buatlah cara makan untuk 3 orang ye.. kalau ikutkan nafsu.. semua yang ado tu aku nak order.. tapi takpe.. nanti kita datang lagi.. ^_^

Gerau Kak Laila

Antara fresh seafood yang ada...

telur mayong kesukaan 

So, sampai ke kat MMA Santai Corner tu, aku terus amik order nasi putih dua, daging salai masak lemak cili api dan telur dadar satoo.. harus lah tambah sambal belacan kan..

Since Iman takmo makan nasik, so aku kasik order sizzling untuk dia. Sampai je menu-menu yang kitorang order tu.. pergh.. melekat bau masak lemak tu terus ke hidung… encik suami dah hirup-hirup kuah, dah godek-godek daging salai.. pastu dia tanya, ‘daging dia memang banyak macam ni ke?’ aku cam.. eh.. salu dia order camni dapat 2 ketul je ke daging? Hahahaha.. dia kata banyak gile daging salai ni.. nasik dah abis.. daging tak habis-habis.. camne tu? Last-last aku ratah je daging tu.. dasar pelahap.. hahahha..

fresh from claypot - daging salai masak lemak cili api

nasi putih + telur dadar sorang satu.. dapat pulak telur asin

ini budak kecik nak makan mee lor

Overall.. memang da bomb sangat menu kat D’Laila Suppower ni.. esoknya, encik suami boleh plak ajak aku pegi situ lagi.. nak makan asam pedas pulak katanya.. kikikii.. gian terus encik suami ni.. hahahhaa

jemput tengok...

Korang tak teringin ke? Cuba sekali pas nak berkali-kali.. hihih.. bagi yang dah terliuq tu boleh singgah kedai D’Laila Suppower di :

D’LAILA MEE UDANG
MMA SANTAI CORNER
Jalan BBN 1/1F, Bandar Baru Nilai,
71800 Nilai,
Negeri Sembilan

Telefon : 0317-2253337

Facebook : D’Laila Suppower




till then, tatababai

What's New

Thursday, April 23, 2015

Aroi Thai, Cyberjaya

Posted by Anil Wanina On 12:00 PM
Assalammualaikum..

Hi… rini dah gaji kan? Kan.. kan.. hehehe.. ritu aku tengok IenaWahab dok makan kat Boat Noodle.. amboi.. saje je kan.. kan.. nak goda aku.. hahahhaa…

Akibat dah tergoda ngan Iena Wahab makan kat Boat Noodle ritu, aku pun lepas keje aku ajak encik suami pergi makan kat restoran ala-ala Boat Noodle, nama dia Aroi Thai yang terletak di Shaftbury Square, Cyberjaya.

Restoran Aroi Thai

Menu

All for RM1.90

kaunter


ramai orang

Memula kitorang order 12 dishes. Owh.. harga untuk setiap dishes adalah RM1.90 tau.. air pun macam tu.. satu bekas, RM1.90.. Semua portion dia memang untuk 1 orang.. Tapi kalau dah jenis kuat makan macam kitorang.. 5 mangkuk pun tak cukup.. bahahhahaa…

1st round dishes

Thai Ice Tea dan Coke

Tom Yum Glass Noodle Soup

Mango Sticky Rice

Thai Style Chicken Fried Rice

Hat Yai Fried Chicken Wing

Green Papaya Salad

Vegetarian Spicy Spring Roll

Thai Green Curry Chicken with Rice

So, lepas abis 1st round with 12 dishes tu, encik suami tambah lagi 8 dishes. Hahahaha.. dengan Iman skali rekues nak tambah popiah tauu… serasi la dengan tekak kitorang…

2nd round

Stir fried kangkung

Grilled Beef Meatball

Vegetarian Spicy Spring Roll

Grilled Chicken Meatball

Thai style omelete with minced chicken

Tom Yam Glass Noddle Soup

Green papaya salad

deep friend wonton skin

Alhamdulillah.. recommended.. aku bagi 3 bintang untuk makanan kat sini… sedap.. sedap.. sedap.. ^_^

17 mangkuk semuanya

abam yang suka

favourite dia

sampai tak nampak muka.. hahaha

17 mangkuk, 4 minuman

resit berserta GST

 Total untuk makan hari ini adalah RM40.30..



till then, tatababai

What's New
Assalammualaikum...

Hai korang... 3 hari je lagi Blogger's Day Out 2015 anjuran Kelab Blogger Ben Ashaari (KBBA) akan diadakan... tazzabar wokey... korang pun mesti tak sabar kan.. kan...

Sape nak jumpa Ben Ashaari
Sape nak jumpa jejaka kacak, Boni
Sape nak jumpa duta produk, si cantik manis Uzu
Dan sape nak jumpa kakak tegas tapi baik hati Sue Izza?

Hihihi... aku antara orang yang nak angkat tangan.. hahahaha...

Kitorang blogger di bawah satu naungan... bukan selalu tau dapat jumpa-jumpa macam ni... kita blogger.. kita adalah satu komuniti... kita adalah sahabat di alam maya.. bila kita berjumpa depan mata, salam tangan peluk cium.. terus terjalin ikatan yang lebih akrab macam adik-beradik.. ^_^

Terima kasih kepada  Kelab Komuniti Taman Tasik Cyberjaya dan Cyberjayaview Sdn Bhd yang sudi bekerjasama dengan KBBA demi mengadakan aktiviti bersama rakan-rakan blogger sempena Blogger's Day Out.. yeayyyy.... eksaited tak?


Sape yang duduk Selangor, khususnya warga Cyberjaya dan Putrajaya, pasti tau apa yang ada kat Kelab Komuniti Taman Tasik Cyberjaya (KKTTC) ni kan.. tapi yang tak tau.. meh rapat sikit aku nak cerita.. KKTTC ni terletak berhadapan je dengan Multimedia Universiti. Tak tau juga? Takpe... meh kita baca peta... ^_^


Faham? Kalau tak yakin.. boleh Google Maps atau Waze sahaja.. ^_^ Untuk pengetahuan korang, KKTTC ni telah wujud pada tahun 2006 lagi..banyak fasiliti dan kemudahan untuk aktiviti sukan dan riadah yang ada malah diupgrade dari semasa ke semasa untuk kemudahan pengguna. Antaranya, gelanggang badminton, gelanggang futsal, gymnasium, gelanggang squash, dancing studio, go kart circuit, driving range dan banyak lagi. 






Kalau korang nak buat majlis-majlis kahwin ke, reunion, farewell mahupun mesyuarat.. boleh juga buat kat sini tau... ada la beberapa kali aku hadir kat sini bagi memenuhi undangan farewell bos lama aku.. memang besar dan selesa... aku penah attend majlis kahwin kawan aku kat sini.. memang marvelous.. konsep taman lagi.. ada tasik.. auwwww... romantik sangattt... jangan risau pasal parking.. banyak parking kat sini malah KKTTC ni mampu menampung sebanyak 700 orang pengunjung dalam satu-satu masa tau.. 

Macam mana? Berminat? Hihihi.. korang boleh berhubung dengan KKTTC:

Instagram @KelabKomunitiCyberJaya
Telefon :  03-8318 0008

So, ramai ke idak yang join Blogger's Day Out pada 26 April ni? Dianggarkan dalam 100 orang blogger atau mungkin lebih tauuu yang akan hadir untuk aktiviti ni.. nampak tak betapa semangatnya blogger-blogger ni.. bukan senang nak jumpa.. so, bila ada peluang jumpa.. memang grab terus peluang ni.. banyak aktiviti yang dah dirancang oleh taiko-taiko kat KBBA ni.. aktiviti dia bukan cikai-cikai tau.. dengan ada yang tak penah jumpanya, tetiba bergabung meletup main badminton sebagai satu team.. pastu kena build trust bila team up untuk game paintball.. dan yang paling ditunggu-tunggu.. haruslah go-kart.. hikhikhik..  so, inilah KBBA.. disini kami umpama adik beradik.. kali build trust antara satu sama lain walaupun ada diantara kami tak pernah jumpa antara satu sama lain.. 

Korang nak join ke? Boleh je.. jom.. jom... boleh tengok macam mana kami di KBBA berkomuniti.. tapi korang yang tak join KBBA pun boleh join juga... no worries... jom datang dan sama-sama memeriahkan Blogger's Day Out ni. boleh beramah mesra dengan Ben Ashaari dan rakan-rakan blogger yang lain.. di sinilah kita nak build network kan... selama ni dok baca je kat blog kan.. skang.. boleh jumpa terus.. hihihi

Insya Allah... jika program ini berjaya.. akan datang akan ada program-program lain yang lebih hebat lagi.. amin..

So.. kita jumpa di sana..... ^_^

Terima kasih kepada penaja-penaja rasmi Blogger's Day Out 2015 :

Cyberview Cyberjaya

Cosmoderm

Yeos Malaysia

Stamp N Print Enterprise

Natalia



till then, tatababai

What's New
Booking.com

What's New?

Advertiser


UA-57011188-1