What's New

Ai De Beijing

akhirnya, sampai juga saya di Beijing, China. Setelah hampir setahun mengumpul duit dan dana untuk accomodation, transport, expenses di sana.. perghh.. setahun mengumpul duit ok.. :D

Rinduku di Padang/Bukittinggi

Padang/Bukittinggi, aku kembali lagi. Kali ni dengan keluarga pula.. Pertama kali bawa Iman ke luar negara, alhamdulillah, syukur nikmat ...

Enter Slide 3 Title Here

Go to Template. Click on Edit HTML. Replace these texts with your own description. This template was designed by NewBloggerThemes.com ...

Enter Slide 4 Title Here

Go to Template. Click on Edit HTML. Replace these texts with your own description. This template was designed by NewBloggerThemes.com ...

Monday, March 17, 2014

Resepi : Lala Goreng Cili Api

Posted by Anil Wanina On 10:00 AM

Terlebih rajin pulak nak update resepi ye.. resepi ni main campak2 je sebenarnya... guna bahan yang memang dah sedia ada... ok jom masak..

BAHAN-BAHAN : LALA (BASUH BERSIH-BERSIH) + SERAI + BAHAN BLENDER [BAWANG MERAH + BAWANG PUTIH + CILI API + CILI MERAH + CILI HIJAU + TOMATO]

CARA-CARANYA : PANASKAN MINYAK DALAM KUALI+ MASUKKAN BAHAN BLEND DAN MASAK SAMPAI NAIK MINYAK + MASUKKAN GARAM SECUKUP RASA + MASUKKAN SERAI DAN LALA + KACAU SAMPAI SEMUA CENGKERANG LALA TERBUKA.. SIAP.... DAN HIDANGKAN...


senang je kan.. pejam mata siap... bahan blend tu memang saya dah siap-siap blend dan simpan dalam peti..resepi ni juga boleh digunakan untuk kerang, mentarang dan kepah... hihihih... bolehlah mencuba yee...


till then, tatababai

What's New


Saturday, March 8, 2014

#PrayForMH370

Posted by Anil Wanina On 10:05 PM

Doakan agar para penumpang selamat..
Doakan agar ahli keluarga penumpang tabah...

Doakan yang terbaik untuk #MH370

#PrayForMH370


till then, tatababai
What's New

Thursday, March 6, 2014

Semua Tentang Kita

Posted by Anil Wanina On 9:30 AM
ini bukanlah video pertama yang saya buat.. tapi ini adalah video pertama yang saya hasilkan DAN masukkan ke dalam youtube.. hahaha.. macam bagus je kan.. kikikiii...

sebenarnya video ni untuk meraikan perpisahan saya bersama sahabat-sahabat di ofis lama.. tapi tak dapat nak share thru emel sebab fail dia besar.. so, nak tak nak, kena la upload ke youtube dan share kepada semua thru youtube.

Kalau rajin, komen la ye.. :P


till then, tatababai
What's New

Wednesday, March 5, 2014

Movie : G.i Joe Retaliation

Posted by Anil Wanina On 2:00 PM
tak menyempat tengok cite G.I Joe ni kat wayang. masa 1st movie tu layan la juga kat wayang.. ni dah second movie tak sempat..tau-tau je dah tak ditayangkan.. 

sape yang tingin nak tengok.. jom layan...



till then, tatababai

What's New

I Love Bali - Part 1

Posted by Anil Wanina On 9:30 AM
setelah lama merancang.. akhirnya.. ke Bali kami.. bersama keluarga.. bersama best friend.. such a beautiful moment... ^o^

terima kasih Air Asia kerana telah menunaikan impian kami.. huhu.. walaupun pada akhirnya buat kami berpatah arang pada perkhidmatan Air Asia.. tapi tu cerita kemudian.. kita cerita yang hepi-hepi dulu... :)

Seawal jam 7 pagi kitorang dah bertapa kat LCCT. Alhamdulillah.. masa bertolak dari Kuala Lumpur ke Bali takde delay. Semuanya berjalan dengan lancar. Touchdown kira-kira jam 1230 tengah hari waktu Bali.

Di sana, saya dah siap-siap booking supir untuk entertain kami di sana. Alhamdulillah.. servisnya sangat memuaskan. Hotel juga saya dah siap-siap booking thru airasiago.com

Since masa booking hotel tu, saya ada special request, makanya pihak hotel provide airport transfer secara percuma. So, dengan senang hatinya kitorang pun tolak kos supir untuk hari pertama tiba di Bali. Kira hari pertama tu, free and easy la kononnya. 

Ok.. jom tengok gambar kitorang yang pepoyo ni... :P



Haida, Ayu and I....


dah nak sampai.. kejap lagi nak touch down...


sampai sudah.. ini adalah kenderaan FREE yang di hantar oleh pihak hotel.


alamak.. gambar goyang pula.. di reception hotel...


welcome drink.. air serai...

Since cuti-cuti Bali kali ni bertemakan anniversary.. makanya hotel yang saya pilih juga mesti la ala-ala romantik sikit. Hehehe.. romantik la sangat.. :P Hotel yang saya pilih adalah Best Western Kuta Villa yang terletak di bandar Kuta. Lokasinya agak jauh dari pantai tapi kalau jalan kaki pun boleh sampai dalam 15-20 minit. Ini betul-betul kami cuba tau. Jalan kaki dari pantai Kuta sampai ke hotel. Sebab utama pilih hotel ni adalah sebab banyak good review dari pelancong DAN sebab dia ada plunge pool dalam villa. Hahahhaa.. plunge pool je pun.. kalau swimming pun dalam villa tu lain la cite ye.. :P

Selain dari tu, masa beremel-emel dengan dorang ni pun, sangat bagus sebab dorang ni cepat response dan sangat ramah walaupun dalam emel. Kiranya, lom sampai lagi dan terasa welcome kat hotel ni.

Ok jom tengok hotel pulak.... saya amik Villa so lokasinya dekat je dengan swimming pool.


Kejutan pertama... anniversary cake diletakkan dalam bilik. Terus rasa macam diraikan... dapat ni sebab request untuk kejutan lain. Lepas tu terus dorang offer free transit from airport to hotel dan anniversary cake. Best kan...


Dalam bilik pulak..


Ni la plunge pool dia.. comel giless.. saya wat rendam-rendam kaki sajer...


ni swimming pool.. tak sempat nak bermandi-mandian sebab jadual pack giless..


Luar hotel


exterior hotel

Dah lepas check-in, rehat-rehat sekejapan... kemudian kami pun pegi cari makan la.. Lapar kot. Jalan sikit keluar, jumpa la kedai Nasi Pecel Bu Tinuk. Since dah kelaparan, kitorang tak fikir panjang, terus pegi situ makan. Nak lintas jalan sangat mencabar wokey.. Ada dalam 10 minit pun nak lintas jalan. Kereta, motor semua laju-laju.. Dan melintas, amik la apa nak makan. Lepas tu, pegi kat kaunter, dorang tengok apa yang kita amik, then bagi tag harga.


Nasi berlauk. Rp.13,000 dan Rp.26,000. Mampu makan nasi harga ribu-ribu?? Hanya di Indonesia.. huhuh..


Air mineral dan ais batu Rp.5000.



Expenses makan untuk Day 1.


ni kedai dia... Nasi Pecel Bu Tinuk

Dah makan, dah kenyang. Kitorang pun pegi cari teksi nak pegi pantai Kuta kononnya. Nak jalan kaki semuanya berat perut. Teksi untuk 5 orang Rp.25,000. Kejap je kot naik teksi. Tak sampai 5 minit dah sampai. Tu yang lepas tu gigih kata nak jalan kaki je dari pantai ke hotel. Huhuu..


Kami di Pantai Kuta..


Sunset di Kuta Beach


Sempat singgah Rock Shop beli souvenir katanya..


Menda ni cam wajib ada kat sini. Kat mana-mana pun ada. Tak tau apa benda ni..


Bergambar di depan hotel Mercure Kuta Beach Bali. Motif?


Pantang jumpa.. mesti amik gambar..


ni amaran untuk orang yang mandi-manda di pantai kuta. Kuat tau ombak dia.


till then, tatababai

What's New


Monday, December 30, 2013

Cara Memohon Malaysia Hall Melbourne, Australia

Posted by Anil Wanina On 5:02 PM
Lama tak update kan.. nak buat macam mana.. masa dan mood tak mengizinkan.. :P trip ke Sabah hari tu.. nampaknya tak kesampaian.. :( so sad.. apakan daya.. kesihatan lebih penting.. masa tu juga la suspected denggi.. huwaaa... 2 minggu lebih juga merana dek kerana denggi tu.. memula Iman kena.. lepas Iman sihat.. saya pulak.. aduyaiii.. bertabah je la..

takpe la.. ada rezeki lain tahun insya allah.. akan sampai jua ke Sabah bersama family.. ;) ini adalah niat dan harapan.. hihihi..

ok la.. lupakan semua itu..

entry ni.. adalah khas untuk macam mana nak apply untuk menginap di Malaysia Hall Melbourne. :) untuk reference diri sendiri juga la kemudian hari nanti.. hihihii

1) Kenalpasti tarikh travel
Normally, Malaysia Hall ni akan utamakan student untuk menginap di sini. So, kalau timing kita pegi tu low season.. insya allah.. senang la nak dapat. Ni kira time orang tengah bizi keje, orang tengah bizi study.. Kalau timing tu tengah cuti sekolah kat Australia tu consider high season.. nampak gayanya kena apply tempat lain la.. hihihi

Bila time cuti sekolah kat sana tu? Boleh check kat sini

2) Bila masa yang sesuai untuk apply?
Selewat-lewatnya 2 minggu sebelum tarikh menginap. Tapi macam saya.. 5-6 bulan sebelum pegi.. saya dah apply dah. Sekurang-kurangnya kalau permohonan tak berjaya, saya ada plan lain nak menginap kat mana.. kalau nak apply 2 minggu sebelum bertolak tu, susah la nak plan.. ye la.. 2 minggu sebelum bertolak baru nak memohon.. nak tunggu pihak sana jawab balik, dalam seminggu macam tu baru dapat tau permohonan lulus atau tak.. kalau lulus alhamdulillah.. kalau tak lulus.. tinggal seminggu sebelum bertolak baru nak cari tempat menginap.. sah-sah masa tu dah mahal kan.. so.. rancang perjalanan dan penginapan anda.. :)

3) Buka website http://www.ema.org.au/v2/

Harus la ini step pertama kan.. cari info di sini dulu..Malaysia Hall ni biasanya tempat student-student Malaysia berkumpul.. kalau Hari Raya.. kat sini la dorang kumpul-kumpul..terasa cam bersama family.. kannn.. ekkk.. ok sambung cite...


Then, klik pada pautan Malaysia Hall Melbourne


dan... page ini akan dipaparkan. Puan Norliza tu adalah Pembantu Warden di situ ye.. sila berkenalan dengan beliau... :) Klik pada butang Staying At Malaysia Hall Melbourne. Di sini akan dipaparkan segala macam maklumat tentang tatacara dan siapa yang boleh menginap di sini..


4) Baca dan fahamkan

Nak duduk kat sini, kena tau apa fasiliti yang ada, kena faham rules and regulation. Sama je macam kita nak duduk kat hotel kan..sebelum kita booking, kita nak tau apa fasiliti yang disediakan, ada bath tub ke, ada gym ke, jauh ke tak tempat dia.. so, kat sini dia ada segala macam maklumat.. baca dulu.. jangan terus apply je.. kang dah apply.. tetiba sampai sana tetiba takde bath tub.. mengamuk plak padahal memang dah dinyatakan apa yang ada, apa yang takde.. rate pun turut dinyatakan di sini.. :) bila dah agree, baru proceed pada next level.. :D






Ok.. dah faham? Bole baca next process.. :)

5) Download Borang Permohonan

Boleh download borang di sini. Borang permohonan untuk pelajar dan bukan pelajar berbeza tau..Kalau pelajar yang baru nak daftar kat mana-mana universiti berhampiran kat Melbourne ni, isi borang DMP1, manakala kalau untuk bukan pelajar, isi borang DMP2. Lepas download borang tu, isi borang.


Lengkapkan borang di bahagian Butiran Peribadi Pemohon.


Tandakan Malaysia Hall mana yang kita nak duduk. Kira borang ni boleh digunakan untuk apply samada di Malaysia Hall Sydney atau di Melbourne. Tandaakn juga tujuan kita memohon penginapan ni, tarikh masuk, tarikh keluar dan bilangan hari. Sekiranya nak duduk sini dengan pasangan ataupun dengan kawan-kawan, nyatakan juga nama kawan tu beserta dengan detail seperti yang di nyatakan. :)


Akhir sekali, jumlahkan berapa bilangan penghuni, jumlah bayaran yang perlu di bayar dan tandatangan beserta tarikh permohonan. :)

6) Hantar Permohonan
Untuk permohonan penginapan di Malaysia Hall Melbourne, print borang dan faxkan borang ke :

Education Malaysia Australia [+612 9363 1257] dan Malaysia Hall Melbourne [+613 9529 4509]

Kalau takde printer, takde mesin faks.. takde masalah.. bole emelkan sahaja pada mereka di alamat :
Education Malaysia Australia [contact@msda.org.au] dan Malaysia Hall Melbourne [+myhallmelbourne@msda.org.au]


7) Tunggu Reply
Ikut pengalaman saya sendiri, tak sampai seminggu memohon, saya dah dapat maklumbalas dari pihak Malaysia Hall Melbourne. :)


Ok.. bila dah lulus.. tunggu masa nak bertolak dan menginap di sana.. :) senang je kan... hehehe..



till then, tatababai
What's New

Tuesday, November 26, 2013

sape yang salah?

Posted by Anil Wanina On 12:48 PM
fuh.. lama giles tak update.. :P salahkan diri sendiri.. hihii.. baiklah.. skang agak bizi uruskan trip hujung tahun bersama keluarga..

trip kali ni, kami akan menjelajah borneo.. ini adalah kali pertama bercuti bersama family ke sini.. kalau saya sendiri ke sini dah banyak kali tapi atas urusan kerja la.. untuk bercuti.. baru pertama kali.. :) so kali ni agak excited sikit..

itinerary pun banyak lompong-lompong sebabnya, dah cuti bersama keluarga kan.. bawa anak lagi.. nanti ada la yang penat la, yang boring la.. so, walaupun cuti kali ni agak lama.. tapi lebih kepada free and easy.. hari pertama relaks.. hari kedua jalan.. hari ketiga relaks.. hari keempat jalan gituu.. :P

nanti insya allah.. ada masa dan kesempatan.. bolehlah saya update ye.. :)

till then, tatababai
What's New